Međunarodni konkurs za najbolje istraživačke radove ljekara i farmaceuta

Istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije do 28. septembra mogu se prijaviti na 7. Međunarodni konkurs za izvrsna istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji.

Za nagrade International Medis Awards mogu se takmičiti ljekari i farmaceuti koji su objavili naučnoistraživačke radove iz oblasti farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije te reumatologije, u naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500.

Desetočlani stručni žiri čine međunarodno priznati stručnjaci, različitih specijalnosti. Oni će odabrati po dva finalista, za svako istraživačku oblast. Pobjednici za svaku od devet oblasti konkursa trebalo bi da budu proglašeni na završnoj svečanosti, 26. novembra ove godine, zavisno od situacije u vezi s pandemijom virusa korona.

Međunarodni stručni žiri proglasio je prošle godine pobjedničkim radom, u oblasti neurologije u regiji, istraživanje mr. Edina Begića, iz Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu, u konkurenciji od 207 važećih prijavljenih istraživačkih radova. On je, zajedno s kolegama, dokazao da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

Kako je kazao predsjednik Međunarodnog stručnog žirija International Medis Awards prof. dr. Matija Tomšič ovogodišnji konkurs International Medis Awards for Medical Research odvija se u jedinstvenim okolnostima, koje otvaraju više pitanja nego što nauka u ovom trenutku može odgovoriti.

– Ipak je to istovremeno izvrstan podsticaj za još veću istraživačku strast i odanost nauci. Samo skromnost, poniznost i naporan istraživački rad dugoročno donose promjene – izjavio je.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, zasad je jasno samo to da kao što istraživači u medicini i farmaciji ostaju predani nauci, čvrst zavjet nauci dao je i organizator konkursa, koji će učiniti sve da svečanost dodjele nagrada International Medis Awards i ove godine bude praznik najboljih istraživača u medicini i farmaciji srednje i jugoistočne Evrope.

Međunarodni stručni žiri dosad je nagradio 55 najboljih istraživačkih radova iz devet država, između 932 važeća prijavljena istraživačka rada. Među njima su istraživački radovi četiri stručnjaka iz BiH prepoznati kao izvrsni doprinos nauci.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...