Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK: Javni konkurs za dodjelu sredstava javnim preduzećima

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona raspisalo je Javni konkurs za prikupljanje prijava javnih preduzeća za dodjelu sredstava koji se odnose na projekte zaštite okolice. Ukupan iznos kojim raspolaže Ministarstvo za ovaj Javni konkurs je oko 300.000 KM. Javna preduzeća imaju pravo prijaviti po jedan projekat. Maksimalan iznos koji se javnom preduzeću može odobriti za projekat je 50.000 KM. Konkurs je otvoren 07. septembra i ostaje otvoren 14 dana.

Novinarka: Devleta Brkić

– Projekti se odnose na provedbu energetskih programa, unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša i zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti. Pravo učešća imaju javna preduzeća koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realizuju projekte na području TK.

– Ukupan iznos kojim raspolažemo je oko 300.000 maraka, a projekti mogu biti najviše prijavljeni do 50.000 maraka. Očekujemo da će desetak, kao i dosadašnjih godina, projekata biti realizirano kroz ovaj naš javni konkurs. S tim da je poželjno da aplikanti, odnosno javna preduzeća, imaju vlastito sufinansiranje jer to bodujemo i takvi projketi će biti više cijenjeni i imat će više bodova i veća je šansa da budu finasirani, kazao nam je Goran Mišić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje i zaštitu okolice.

Nekoliko je uslova koje podnositelji prijave moraju ispuniti. Projekti koji će se uzeti u razmatranje dostavljaju se na posebnom obrascu kojeg moraju popuniti svi aplikanti, a koji je uz Javni konkurs objavljen na web stranici Vlade TK.

– Zatim da redovno izmiruju svoje obaveze prema porezima i prema radnicima, da imaju okolišnu dozvolu za upravljanje otpadom (ako djelatnost koju oni vrše to zahtjeva), da imaju potrebnu saglasnost od nadležnih organa ako se radi o građevinskim zahvatima, da imaju urbanističku/građevinsku dozvolu i sve to treba da se dokaže kroz orginal ili kopije dokumenata, dodaje Mišić.

Nakon okončanja konkursa prijedlog raspodjele sredstava javnim preduzećima dat će komisija koju će imenovati ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice. Projekti koji budu odobreni moraju biti završeni u roku koji je naveden u aplikaciji. Također, javna preduzeća moraju opravdati dobijena sredstva uz priložene račune.

(RTVTK)

Pročitajte...