Ministar zdravstva, Božo Jurić: Proces vakcinacije u TK nije na zavidno nivou

Prema posljednjim dostupnim podacima u Tuzlanskom kantonu aplicirano je oko sto hiljada doza vakcina različitih proizvođača. Prvom dozom je vakcinisano je oko šezdeset hiljada stanovnika, a sa obje doze oko četrdeset. S obzirom na pomenute brojke ne možemo biti zadovoljni procentom imunizacije, kaže resorni ministar. S obzirom da je počela i nova školska godina apeluje na stanovništvo da je imunizacija ključna za prevazilaženje novog vala zaraze.
Imunizacija na području Tuzlanskog kantona omogućena je svim građanima starijim od osamnaest godina. Iako su domovi zdravlja trenutno snabdjeveni sa dovoljnim brojem vakcina odziv stanovništva nije na zavidnom nivou.
“Prvom dozom, dakle bar jednom dozom je cijepljeno negdje oko 19 posto stanovnika Tuzlanskog kantona starijih od 18 godina. Ja osobno ne mogu biti zadovoljan tim procentom procijepljenosti iako ima određenih okolnosti koje su uticale na to, kao npr. relativan kasan dolazak vakcina. To je sigurno moglo uticati na relativno mali broj cijepljenih do sada”, navodi Božo Jurić, ministar zadravsta TK.
Ono što više zabrinjava je stepen napretka imunizacije u posljednje tri sedmice, kao i sumnja u pojedine vakcine, navodi ministar Jurić.
“U zadnjih sedam dana naprimjer aplicirano je oko osam ipo hiljada doza na području TK što je negdje procentualno 1,3 posto povećanja procijepljenosti u odnosu na prethodni tjedan. Svaka vakcina koja je dostupna na tržištu podjednako i sigurna i djelotvorna. Dakle do sada je u svijetu aplicirano 3,5 milijardi doza vakcina različitih proizvođača i zaista kda uzmemo u obzir taj veliki broj apliciranih doza i zabilježenih nus pojava zaista se može reći da je taj procenat nus pojava zanemarivi”, pojašnjava resorni ministar.
Istog mišljenja je i pomoćnik ministra za zdravstvo Federacije BiH, Goran Čerkez.
“Nema potrebe biranja vakcina. Ja sam bezbroj puta rekao moj primjer. primio sam Astrazenecu, radim ovaj posao i nema potrebe niti u jednu vakcinu sumnjati. Potrebno je što prije se vakcinisati. nemojte čekati novi val”, apeluje Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.
Ministar Jurić ističe da je planiran obilazak svih domova zdravlja na području Tuzlanskog kantona s ciljem prenošenja informacija, kako federalnih tako i kantonalnih institucija o potrebi otvaranja većeg broja vakcinalnih punktova. Menadžmenti domova zdravlja zaduženi su da pozovu sve pacijente koji nisu vakcinisani i informišu o mogućnostima i terminu imunizacije. Stav svih aktera provođenja epidemioloških mjera je da nova školska godina počne na način kako je to bilo prije pandemije. Da bi je okončali na isti nači svi moramo dati svoj maksimum u prevenciji.
“Ovim bi putem pozvao sve uposlenike obrazovnih insttucija na području TK dakle i nastavno i nenastavno osoblje koje radi u školama, ako do sada nisu cijepili da to učine, da se procenat procijepljenosti i među populacijom u obrazovnim institucijama poveća. To je jedan od uvjeta za nastavak ovog režima nastave koju smo započeli u ovoj školskoj godini”, ističe ministar Jurić.
Broj oboljelih se polako povećava, navodi ministar Jurić. Budimo osvješteni kako ne bismo umjesto fleksibilnih došli do restriktivnih mjera.

OK

Pročitajte...