Uvezivanje radnog staža za radnike rudnika Koncerna

Ispunjavajući obaveze iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika FBiH 19. maja 2021. godine, JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) obratila se Vladi Federacije BiH s molbom za donošenje odluke o uvezivanju radnog staža za 120 radnika rudnika „Kreka“, „Kakanj“, „Breza“, „Zenica“ i „Abid Lolić“, uplatom zaostalih obaveza za PIO/MIO u ukupnom iznosu 4,22 miliona KM.

Odobravanjem uvezivanja radnog staža, uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 2,25 miliona KM bit će omogućeno penzionisanje 73 radnika i uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 1,97 miliona KM za 47 radnika, kojima su izmirena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

U skladu sa Sporazumom o nastavku restrukturiranja, JP Elektroprivreda BiH je, kako se nadalje navodi, 1. juna 2021. godine obezbijedila 125 miliona KM za izmirenje dijela obaveza za doprinose PIO/MIO rudnika Koncerna EPBiH i zbrinjavanje viška uposlenih, potvrđujući odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza i čvrstu opredijeljenost u provedbi procesa.

– Kako je proces restrukturiranja rudnika pokrenut s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja, a zaključeni Sporazum o njegovoj daljoj implementaciji podrazumijeva saradnju isključivo kroz socijalni dijalog, JP Elektroprivreda BiH poziva partnere u procesu, prvenstveno uposlenike rudnika i Sindikat, na poštivanje Sporazuma, ispunjavanje obaveza, predan i odgovoran pristup – navodi se u saopćenju.

Iz EPBiH, istovremeno, upozoravaju da opstruiranje tog procesa i eventualno odustajanje od njegove provedbe dovodi u pitanje dalju proizvodnju električne energije, “što će značajno ugroziti pouzdanost elektroenergetskog sistema države i Federacije BiH i stabilnost u snabdijevanju građana i privrednih subjekata”.

– Neodgovoran pristup u provedbi procesa restrukturiranja dovodi u pitanje i ispunjavanje obaveza BiH u vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe – navodi se u saopćenju.

FENA/RTVTK