Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK: Prioritet u 2021. godini osnaživanje domaćih poljoprivrednih proizvođača

Prioriteti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i čumarstva Tuzlanskog kantona u godini koja je pred nama su osnaživanje poljoprivrednih proizvođača u smislu pomoći u plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz politiku poticajnih mjera. Kada je u pitanju vodoprivreda fokus će biti na izgradnji novih vodovoda, te odvodnje otpadnih voda i uređenja vodotoka. Najavljen je i inetenzivan rad na zaštiti i uzgoju šuma na području našeg kantona.

Novinarka: Devleta Brkić

Pandemija koronavirusa koja je u prošloj godini sa sobom donijela i zatvaranje granica, pokazala nam je još jednom koliki je značaj domaće proizvodnje, te koliko smo zapravo oslonjeni na ono što proizvedemo u našoj zemlji. Nažalost, domaći poljoprivredni proizvođači svakodnevno se susreću sa brojnim problemima. Novoizabrani ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i čumarstvo TK Vahidin Smajlović kazao nam je da će prioritet njegovog rada biti osnaživanje naših poljoprivrednih proizvođača.

– Da učvrstimo taj jedan lanac koji povezuje proizvodnju, preradu i plasman naših proizvoda. Naši proizvođači proizvedu proizvod, ali plasman proizvoda zastaje i onda su tu veliki problemi. To ćemo pokušati uraditi prvenstveno kroz politiku poticajnih mjera u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a koja bi obuhvatila veća investiciona ulaganja. Zatim, regresiranje kamata za kredite, da pokušamo da ta poticajna politika ide u smjeru olakšavanja, odnosno da našim poljoprivrednim proizvođačima olakšamao dobijanje potrebnih dozvola za poticaje, istakao je ministar Smajlović.

Ministar Smajlović istakao je da će raditi i na uređenju poljoprivrednog zemljišta. U pogledu vodoprivrede resorni ministar najavio je da će se raditi na izgradnji novih vodovoda, gdje će Ministarstvo sufinansirati i finansirati te projekte.

– Naravno da ćemo raditi i na projektima odvodnje otpadnih voda, a ništa manje značajni neće biti ni projekti uređenja vodotoka na području našeg kantona. U oblasti šumarstva radit ćemo projekte na uzgoju šuma, zaštite šuma i da na adekvatan način obezbijedimo dovoljno kvalitetne sirovine za našu drvnu industriju. I sve opet u tom pravcu da pokušamo da naši proizvođači plasiraju poluproizvode i gotove proizvode, a ne samo sirovinu, naglasio je ministar Vahidin Smajlović.

Ministar Smajlović kazao nam je da će vrlo brzo održati sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona, kako bi zajednički sagledali stanje, te ustanovili koje su prioritetne mjere odnosno najbolji pravci za prevazilaženje trenutnog teškog stanja kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u našem kantonu.

(RTVTK)

Pročitajte...