Mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli: Strah nas je da ponovo ne pobijede negatori genocida

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” i ovog jedanaestog u mjesecu upriličile su na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli protestno okupljanje u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici. I dalje nezadovoljne procesom identifikacija i ekshumacija skrenule su pažnju i na neregularnosti u vezi predstojećih lokalnih izbora u našoj zemlji, tačnije prijavama birača za izbor načelnika Srebrenice…

Novinarka: Devleta Brkić

Držeći u rukama jastučiće sa izvezenim imenima ubijenih dječaka i muškaraca u genocidu u Srebrenici, majke Srebrenice i danas su podsjetile domaću i međunarodnu javnost da su ratni zločinci koji su počinili genocid i dalje na slobodi. Predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić istakla je da se više od 20 godina mirnim okupljanjem u Tuzli bore za istinu i pravdu.

– Da podsjetimo međunarodnu zajednicu i domaće vlasti da mnoge porodice još nisu došle do posmrtnih ostataka, da ratni zločinci slobodno se kreću, pogotovo u susjednim državama. Živimo za taj dan, pogotovo mi porodice koje nismo pronašli svoje najdržae, istakla je Ćatić.

Narednog mjeseca u BiH održavaju se lokalni izbori, a povratnici u Srebrenicu strahuju da opet ne pobijede negatori genocida. Okupljeni Srebreničani danas su skrenuli pažnju na neregularnosti u vezi izbornog procesa.

– Zaista me strah da će da pobjede oni koji negiraju genocid. Bojim se da tako ne stavimo tačku na Srebrenicu. I ono malo naroda što se vratilo, strah me da se neće opet iseliti u Fedraciju ili negdje drugo. Zaista, stanje je zabrinjavajuće. Vjerujet da me strah, ja živim tamo, dodala je Hajra Ćatić.

Podršku majkama Srebrenice danas su osim građana Tuzle, pružili i gosti iz Bosanske Otoke, Modriče, Sarajeva, Fojnice.

– Smatram da svaki pojedinac treba da da svoj lični doprinos. Tako se i mi danas ovdje s njima suosjećamo i želimo da ih podržimo, kazala je Zilha Ramić iz Sarajeva.

Iz Tuzle je i danas poručeno da je neophodan efikasniji rad na pronalasku nestalih osoba. Istaknuto je da se još uvijek traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

(RTVTK)

Pročitajte...