IDDEEA: Vozači u Bosni i Hercegovini duguju nevjerovatnih 73,5 miliona maraka za saobraćajne prekršaje

Vozači u Bosni i Hercegovini duguju nevjerovatnih 73,5 miliona maraka za saobraćajne prekršaje, potvrdili su nam u Agenciji za identifikaciona dokumenta (IDDEEA). Najveći dužnik je vozač iz Sarajeva koji duguje više od 210.000 maraka. Među top 10 dužnika nalazi se i vozač iz Tuzlanskog kantona.

Novinarka: Devleta Brkić

Prema podacima iz Agencije za identifikaciona dokumenta, vozači u Federaciji BiH su dužni više od 46 miliona marka za saobraćajne prekršaje, a vozači u RS-u više od 23 miliona maraka, dok oni iz Brčko Distrikta duguju više od 3,3 miliona maraka. Najveći dužnik je vozač iz Općine Stari Grad, koji duguje nevjerovatnih 210.000 maraka za 300 učinjenih prekršaja.

– Na drugom mjestu nalazi se vozač iz Brčko Distrikta koji duguje 84 790 KM za 217 prekršaja. Zatim slijedi još jedan vozač iz Brčko Distrikta koji duguje 79 838,5 KM za 234 prekršaja. Četvrti je vozač iz Maglaja koji je dužan 77.992,2 KM za počinjen 61 prekršaj. Na petom mjestu je vozač iz Modriče čiji je dug 75.749,4 KM za 211 prekršaja, kazao nam je Amel Siječić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću IDDEEA.

Među među 10 najvećih dužnika, tačnije na šestom mjestu je vozač sa područja Tuzlanskog kantona. Riječ je o vozaču iz Živinica koji duguje više od 66 hiljada KM za počinjen 221 prekršaj. Prema podacima Uprave policije MUP-a TK za prvih osam mjeseci policijski službenici uručili su blizu 64.000 prekršajnih naloga nesavjesnim vozačima zbog nepoštivanja Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Kada je riječ o najčešćim prekršajima, više od 28.000 prekršajnih naloga je uručeno zbog prekoračenja brzine kretanja motornih vozila. Negdje oko 12.000 prekršajnih naloga je uručeno zbog nepravilnog parkiranja vozila. 1600 vozača je zatečeno da upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, koji su potom isključeni iz saobraćaja, kazala nam je Amra Kapidžić, portparol Uoprave policije MUP-a TK.

Jedan od prekršaja za koji su sankcionisani vozači na području našeg kantona u proteklom periodu jeste i korištenje mobitela tokom vožnje, zbog čega je uručeno 1.200 prekršajnih naloga. Zatim…

– Mogla bih istaći i 1.600 prekršajnih naloga koji su uručeni zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa. Iako nije jedan od uzročnika saobraćajnih nesreća, svakako u velikoj mjeri može doprinijeti umanjenju posljedica ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, dodala je Kapidžić.

Također, u prvih osam mjeseci u Tuzlanskom kantonu uručeno je više od 300 prekršajnih naloga pješacima zbog nepoštivanja odredaba Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja, istaknuto je iz Uprave policije MUP-a TK.

(RTVTK)