Misija MMF – Ekonomski program s Bosnom i Hercegovinom i dalje na pravom putu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vođstvom Nadeema Ilahija posjetila je Sarajevo i Banju Luku u periodu od 7. do 21. maja kako bi razgovarala o novijim ekonomskim kretanjima i o politikama za drugi pregled ekonomskog programa sa Bosnom i Hercegovinom, koji dobija podršku iz kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

– Ekonomski program s Bosnom i Hercegovinom i dalje je na pravom putu. Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika neophodnih za zaključivanje drugog pregleda u okviru Proširenog aranžmana. Izvršni odbor MMF-a razmatrat će zaključivanje drugog pregleda po ispunjavanju jedne prethodne mjere – navodi se u Ilahijevoj izjavi po zaključenju misije.

Kako se dodaje, zabilježen je značajan oporavak, uglavnom pod utjecajem veće privatne potrošnje i izvoza. Stopa nezaposlenosti je znatno smanjena. Preliminarni podaci o poreznim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i dalje tokom 2018. godine.

– Izvršenje programa je na zadovoljavajućem nivou, i ispunjeni su svi fiskalni ciljevi programa. Ukupni budžetski suficit je dostigao 2 posto BDP-a u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju – navodi Ilahi.

Misija je pozdravila nedavno usvajanje rebalansa budžeta u Federaciji i Republici Srpskoj, što će omogućiti dodatno finansiranje kapitalnih projekata koji potiču rast.

– Napredak u provedbi reformi je bio sporiji od očekivanog. Apeliramo na Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji novi Zakon o osiguranju depozita. Zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo su već usvojeni na entitetskom nivou, a neusvajanje novog zakona o osiguranju depozita odlaže modernizaciju zakonodavstva u sektoru bankarstva u cijeloj zemlji – navodi se u Ilahijevoj izjavi.

Napominje da su potrebni dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru.

– Prethodna mjera za završetak drugog pregleda ja da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu sa preporukama osoblja MMF-a – dodaje se u izjavi.

Misija je ohrabrena mjerama koje vlasti poduzimaju u pogledu jačanja finansijskog sektora.

– Potičemo vlasti da u dolazećem periodu udvostruče napore usmjerene na provedbu strukturalnih reformi. Osoblje MMF-a je spremno pomoći vlastima. Očekuje se da će Izvršni odbor MMF-a razmatrati drugi pregled u ljeto 2018. godine. Odobrenjem pregleda bi se omogućila isplata u iznosu od 31,6217 miliona SDR (oko 38 miliona eura) – navodi se u Ilahijevoj izjavi po zaključenju misije, saopćeno je iz MMF- a.

Pročitajte...