‘Moja adresa Srebrenica’: Izmijeniti statut općine po uzoru na Mostar

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) – Bošnjački odbornici u Skupštini općine Srebrenica obavijestili su javnost da se Srebrenica nalazi u dubokoj političkoj krizi izazvanoj posljednjim donošenjem dopuna Krivičnog zakona BiH Visokog predstavnika Valentina Inzka.

Smatraju da je to civilizacijski zakon koji Bošnjacima jednako brani da negiraju počinjene ratne zločine nad Srbima i Hrvatima, a bilo ih je, kao što Hrvatima i Srbima zabranjuje da negiraju počinjene zločine nad drugim narodima, te da je to narativ koji nalaže uzajamno poštivanje žrtava i ništa drugo.

Ističu da Srebrenica jeste sinonim stradanja bošnjačkog naroda i mjesto počinjenog genocida, ali da taj Zakon nije donesen samo zbog Srebrenice, već će pomoći cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu, bez obzira na mjesto prebivališta.

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” zato upozorava sve na težak položaj Bošnjaka kako u društvenom tako i u političkom smislu. Iako često sami, tvrde da neće odustati i neće ih razjediniti u nakani da sačuvaju povjerenje naših živih, a i dostojanstvo naših mrtvih.

Dodaju da napadom na poziciju predsjednika Skupštine, koja po zakonu a ne političkoj volji srpskih stranaka pripada Bošnjacima, koji između sebe delegiraju osobu na tu poziciju, je poruka da Bošnjacima nema mjesta u institucijama sistema entiteta RS, a time ni u općini Srebrenica.

Zato pozivaju kolege iz srpskih stranaka da dobro razmisle šta takvim potezom čine i koliko, ne uvažavajući njihovu legitimnu volju, čime štete toj lokalnoj zajednici. Zbog svega navedenog smatraju da je jedino pravedno rješenje političkog pitanja Srebrenice izmjena statuta općine kojim bi se zaštitila prava svih njenih građana, po uzoru na Mostar.

– Tako niko ne bi bio u prilici preglasavati druge i nametati drugome isključivo jednonacionalnu volju. Vrijeme političkog i svakog drugog nasilja je prošlo. Mi moramo živjeti zajedno, mi smo jedni drugima realnost koju moramo prihvatiti, i baš takvi različiti imamo šansu da gradimo bolju budućnost, bez alternative. Za sve ovo svima nama u Srebrenici je potrebna pomoć, a ne ignorisanje ili provođenje političke sile koja će na kraju učiniti ovaj grad uistinu gradom mrtvih jer zbog ovakvog odnosa prema Srebrenici u njoj je sve manje živih – saopćeno je iz koalicije.