Multipla skleroza: Bolest sa hiljadu lica

Posljednja sedmica mjeseca maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva. Autoimuno i neurodegenerativno oboljenje s hiljadu lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek. U Tuzlanskom kantonu trenutno više od 400 osoba boluje od ove bolesti.

Novinarka: Devleta Brkić

U najboljim godinama života sam se razbolio, ali nisam poklekao. Ustao sam i rekao sam, moraš se boriti Merusdine, nema predaje, ako se predaš neće te niko spasiti.

Tridesetčetverogodišnji Mersudin Muminović 2014. godine obolio je od multiple skleroze. Za dijagnozu je saznao na drugoj godini studiranja na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Prihvatanje bolesti je bilo teško. S vremenom je počeo vlastitu borbu za zdravlje ali i za bolji položaj oboljelih od multiple skleroze u Tuzlanskom kantonu. Oboljeli se, kako ističe, svakodnevno suočavaju sa brojnim teškoćama.

– Najviše je taj personalni asistent. Ljudima je potreban personalni asistent. Ljudi su u kolicima, ležeći pacijenti, slabopokrenti pacijenti. Potreban nam je stvarno taj personalni asistent, da bude uz pacijenta, da ga dočeka, da mu pruži usluge, dodaje Mersudin.

Tokom pandemije liječenje multiple skleroze, kontrole i fizikalne terapije bile su ili otežane ili uskraćene, ističe naš sagovornik. To je oboljelima teško palo budući da je razgovor za većinu njih najbitniji. Udruženje oboljelih od MS-a u TK trenutno broji 380 članova. Posljednja sedmica maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Riječ je autoimunom i neurodegenerativnom oboljenju s hiljadu lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek.

– Ta izjava se često ponavlja da je multipla skreloza bolest sa hiljadu lica. Ne postoji nijedan neurološki simptom koji ne može biti početni znak multiple skreloze. Postoje oni češći kao što su gubitak vida, smetnje s vidom. Bilo koji neurološki simptom može biti znak multiple, pa čak i da neko prvi puta u životu dobije epileptički napad. To može biti znak MS. Zato se kaže da je to podmukla bolest, kazala nam je dr. Mirjana Vidović, šefica Odjeljenja za cerebralnovaskularne bolesti UKC Tuzla.

Prema procjenama u Tuzlanskom kantonu od multiple skreloze trenutno boluje više od 400 osoba. Naša sagovornica ističe da je važno podizati svijet o ovoj bolesti, kako bi se i sama terapija učinila dostupnijom.

– Ranije se čekalo po nekoliko godina na terpaiju, u posljednje 2/3 godine situacija se ipak popravila u tom segmentu. Naime, pri Fondu solidarnosti ZZO FBiH postoji budžet, komisija i sad je to mnogo dostupnije, praktično pacijnti čak i za nekoliko mjeseci dobiju terapiju, istakla je dr. Vidović.

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života.

(RTVTK)

Pročitajte...