Ukupan broj oboljelih na području FBiH je 811, od 13.526 osoba koliko je dosad testirano.

Od toga su 54 posto žene, a muškarci čine 46 posto oboljelih.

– U FBiH se dosad od koronavirusa oporavilo 235 osoba. Nažalost, imali smo 32 smrtna slučaja, od čega je 18 muškaraca i 14 žena – kazao je Musa.

Musa je kazao da smo u sedmoj sedmici od pojave koronavirusa i da je trenutna epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

Trenutno je 49 pacijenata hospitalizirano, pri čemu ih je pet na respiratoru. Oporavljeno je 235 pacijenata, a u posljednja 24 sata 25 osoba.

Od 32 potvrđena smrtna ishoda 18 je muškaraca, a 14 žena. U dobi starijoj od 65 godina bila su 22 preminula pacijenta.

Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, Zeničko-dobojskom 118, Kantonu Sarajevo 111, Zapadnohercegovačkom 83, Tuzlanskom 81, Unsko-sanskom 79, Kantonu 10 41, Srednjobosanskom 37, Bosanskopodrinjskom 20 i Posavskom tri.

Sumirajući dosadašnja saznanja o virusu istakao je da većina pacijenata ima blage i umjerene simptome, ali i da može uzrokovati ozbiljne infekcijske komplikacije i može dovesti do smrtnih ishoda.

– To potvrđuju 32 smrtna slučaja u Federaciji, što govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, respiratorno zatajenje, kao i srčani problemi – kazao je Musa.

Zahvaljujući mjerama prevencije, socijalne distance, zatim zdravstvenim mjerama, požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu u Federaciji je, kako je zaključio, izbjegnut eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona, koji se očekivao.

– Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje pri čemu treba uzeti u obzir da društvo i sistem mora da nastavi da funkcionira u poptuno novim okolnostima. U ovom periodu smo naučili važnost prevencije, izbjegavanje okupljanja i bliskog kontakta unutar dva metra – rekao je Musa.

Govoreći o ukidanju policijskog štaba Musa je kazao da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije razmatrao uopće tu opciju. Tu mjeru kako je naveo, razmatrao je Federalni štab civilne zaštite.

– Sa aspekta zdravstvenog ništa se nije promijenilo. Nošenje maski, distanca, zabrana okupljanja i dalje je na snazi i ostat će još dugo. Policijski sat ipak je bila jedna sigurnosna mjera – kazao je Musa.