Na Bajramskom turniru za osobe s invaliditetom najprecizniji strijelci iz Tuzle

Dodjelom pehara, medalja i prigodnih nagrada završen je 23. tradicionalni Bajramski turnir za osobe s invaliditetom u streljaštvu, stonom tenisu, šahu i pikadu, koji je u organizaciji Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo održan u  Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“.

Nastupilo je više od 100 takmičarki i takmičara iz Hadžića, Novog Grada, Centra, Starog Grada i Vogošće, te Tuzle, Banovića. Živinica, Zenice Maglaja i Donjeg Vakufa.

Prema riječima organizatora, bilo je ovo jedno od najmasovnijih i najkvalitetnijih takmičenja osoba s invaliditetom na kojem rezultati nisu u prvom planu, već druženje. Nakon višesatnog takmičenja i lijepog druženja, proglašene su najbolje ekipe i pojedinci u četiri sportske discipline.

U stonom tenisu prvo mjesto osvojila je ekipa Udruženja SRI Općine Novi Grad, drugo SSI Maglaj, a treće SRI Novi Grad ekipa II. U pojedinačnoj konkurenciji kao što se i očekivalo prvi je Kasim Cerić iz pobjedničke ekipe, drugi Edib Šahman iz Maglaja, a treći Muris Kujović iz Novog Grada.

U pikadu za žene prvo mjesto osvojila je ekipa SRI Maglaj, drugo Vogošća, a treće Novi Grad Sarajevo. U pojedinačnoj konkurenciji najbolje su: Zumra Gušo ( Maglaj ), Magbula Pašić (Vogošća ) i Mirela Ramić ( Tuzla ).

U gađanju iz zračne puške, ekipno prvo mjesto osvojila je ekipa SIK Tuzla, drugo  SKOSI Maglaj, a treće SIK Banovići. U pojedinačnoj konkurenciji vodila se izjednačena broba, Mirsad Hasić iz Tuzle i Šaban  Fatić iz Novog Grada, pogodili su po 185 krugova, a imali su isti broj desetki, pa su na kraju za  prvo mjesto odlučili pogoci devetki, tako da je Hasić bio bolji, jer je imao više devetki u meti i zasluženo osvojio zlatnu medalju. Treće mjesto osvojio je Hajro Bečić iz Banovića sa 183 kruga.

– Svake godine dolazimo  iz Tuzle u Sarajevo na Bajramski turnir i  Memorijalni turnir „Ramiz Salčin“, jer su to dva turnira koja organizuje SRI Novi Grad, najkvalitetnija i najmasovnija. Osvojili smo prvo mjesto ekipno u streljaštvu, a meni je pripala zlatna medalja sa 185 krugova. Naša ženska edkipa bila je najuspješnija i Kadira Nukić. Posebno smo se pripremali za ovaj turnir pa ni rezultati nisu izostali – kaže Mirsad Hasić, najbolji strijelac turnira.

U konkurenciji  žena u gađanju iz puške, prvo mjesto osvojila je ekipa SIK Tuzla, drugo SK OSI Maglaj, a treće SIK Banovići. U pojedinačnom plasmanu najbolje su: Kadira Nukić (Tuzla), Hasna Hamzić (Maglaj) i Aiša Gogić (Živinice).

Najbolji šahisti su U SRI Novo Sarajevo i  Udruženje  SRI Novi Grad Sarajevo. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je Adnan Bunjo (Novo Sarajevo), saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

– Takmičenje ima za cilj afirmaciju i podsticanje invalidskog sporta i omasovljenje. Posebno raduje podatak da je na turniru nastupilo najviše mladih takmičara i takmičarki koji su ostvarili dobre rezultate. Svi učesnici su nam odali veliko priznanje za odlično organizovan tradicionalni 23. Bajramski turnir za osobe s invaliditetom – istakao je Ismet Bajrović, predsjednik Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo.

Pročitajte...