Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla hospitalizirano 67 COVID pozitivnih pacijenata

Bosna i Hercegovina svakodnevno bilježi rast zaraženih i preminulih osoba od posljedica COVID-a 19. Identična situacija je i na području TK. Trenutno je u UKC-u Tuzla hospitalizirano 67 pacijenata, a svakodnevno se primi 15 pacijenata. Uglavnom se radi o nevakcinisanim, odnosno pacijentima koji su primili jednu dozu vakcine, doznajemo od Prof.dr. Diliste Piljić, v.d. načelnice Klinike za Infektivne bolesti UKC-a Tuzla
U skladu sa pogoršanom epidemiološkom situacijom, ponovo se pune kovid bolnice. U Bosni i Hercegovini bilježi se najveći skok broja zaraženih u posljednja četiri mjeseca. Posljednja naučna istraživanja pokazuju da su nevakcinisani izloženi 11 puta većem riziku od smrtnog ishoda zaraze COVID-19. Na COVID odjeljenju Infektivne klinike UKC-a Tuzla kažu da su već dvije trećine kapaciteta popunjeni zaraženim pacijentima.
Praksa je pokazala da vakcinisani pacijenti imaju blaže kliničke slike. Trenutno aktuelni Delta soj je specifičan po tome što je puno zarazniji i može dovesti do ozbiljnijih posljedica. Prof.dr. Piljić naglašava da, kada je u pitanju klinička slika i kod Delta soja dominiraju respiratorne tegobe, opća slabost i malaksalost. Vrlo često kod pacijenata je narušena bubrežna i jetrena funkcija.
Najvećem riziku od obolijevanja su izloženi nevakcinisani. Stručnjaci tvrde da bilo koja vakcina štiti od infekcije korona virusom, te smanjuje rizik od bolničkog liječenja. Nastavak vakcinacije u što većem broju i poštivanje postojećih higijensko epidemioloških mjera i dalje su ključni da se pandemija korona virusa stavi pod kontrolu.

Pročitajte...