Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počeli radovi na izgradnji atrijuma

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla danas su počeli radovi na izgradnji atrijuma, u kojem će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala. Vrijednost radova je oko 1 milion i 700 hiljada KM. Plan izvođenja radova menadžment Aerodroma danas je prezentovao i Ministru trgovine, turizma i saobraćaja TK, Hamzi Bešiću, koji je sa saradnicima prisustvovao zvaničnom početku dugo najavljivanih radova na izgradnji atrijuma.

Izgradnjom atrijuma bit će rastrećen prostor u glavnom holu putničkog terminala za dolazne putnike. Stvaraju se i uslovi za povećanje prihoda aerodroma. U novom objektu nalazit će se sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije, kafeterija. Rok za završetak radova je 16 mjeseci. Novac obezbjeđen, tako da kašnjenja ne bi trebalo biti.

– Jedan od razloga zsšto se toliko dugo prolongirala izgradnja ovog objekta je zbog prikupljanja potrebne dokumentacije – ističe Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Vlada TK a podržava i planove menadžmenta aerodroma koji se odnose na ostale infrastrukturne projekte koji bi trebali biti realizovani u ovoj godini. To su izgradnja parking prostora te uređenje vanjskih površina aerodroma, izgradnja protiv požarne zaštite Carinskog skladišta kao i projekt asfaltiranja prilaznog puta od Carinskog skladišta te okolnih površina.

– U Budžetu TK za 2021. godinu predviđeno je 330 hiljada KM za Međunarodni aerodrom Tuzla – dodaje Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

U ovoj godini aerodrom je realizovao nekoliko važnih projekata. Otvoren je centar za izdavanje antigenih testova za putnike u Evropske zemlje. Potpisan je Ugovor za otvaranje centra za izdavanje PCR testova. U planu je i priprema za gradnju trećeg odlaznog gejta te aktivnosti koje se odnose na mjerenje nosivosti piste. Međunarodni aerodrom Tuzla u ovoj godini bilježi veći broj putnika u odnosu na isti period prethodne godine. U januaru i februaru sa tuzlanskog aerodroma putovalo je više od 20 hiljada osoba. Podaci bi se znatno mogli popraviti dolaskom ljetnog reda letenja. Očekuje se vraćanje letova na svih 16 destinacija u 6 evropskih zemalja.