Na području TK otkriveno 19 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 27. februara i 5. marta na području općina Tuzla, Lukavac, Živinice i Kalesija izvršili 63 inspekcijska nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, i druge uslužne djelatnosti.

U tim aktivnostima inspektori su otkrili 19 neprijavljenih radnika, 25 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj. U toku kontrola nije bilo objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je 17 objekata, a u 39 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 119.100 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH koja poziva građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave.

(RTVTK/FENA) H.D.