Najtraženije zanimanje na tržistu rada u TK posao prodavača

Stanje na tržištu rada u TK nije se znatno mijenjalo u odnosu na ranije godine, pa su i ove godine najtraženija zanimanja kuhari i konobari, ekonomsti, IT stručnjaci i certificirane računovođe, ali i druga značajna zanimanja. Prema analizama koje je proveo Federalni zavod za zapošljavanje zajedno sa kantonalnim službama među najtraženija zanimanja ove godine svrstalo se zanimanje prodavač, kojih u evidenciji naše kantonalne Službe ima oko pet hiljada.

Druga polovina avgusta aktuelna je za prijave učenika koji su završili srednje škole i ne žele nastaviti visoko obrazovanje. Svakodnevno se evidentiraju u nadležne općinske odnosno gradske Službe za zapošljavanje. – Prema analizi koja je provedena u ovoj godini, među najtraženije zanimanje svrstao se posao prodavača, njih u našoj evidenciji ima oko pet hiljada, navodi Amela Makul, stručna saradnica za informisanje u Službi za zapošljavanje TK

Trenutno najtraženija zanimanja na tržištu rada su kuhari i konobari, kažu Makul.

– Jedno od zanimanja koja su veoma tražena su ekonomiste, jer mogu obavljati različite vrste poslova, zatim certificirane računovođe, IT stručnjaci i mašinski inženjeri, navodi Makul.

Poslodavci svakodnevno upućuju oglase i zahtjeve za posredovanje u zapošljavanju preko općinskih odnosno gradskih Službi. Sve to olakšava nezaposlenima da lakše dođu do posla za koji su kvalifikovani, navode u nadležnoj Službi.

 

 

 

Pročitajte...