Kako će se pad Afganistana reflektovati na BIH

Bosnu i Hercegovinu neće zaobići novi migranstski talas izbjeglica koje bježe iz Afganistana. Međutim, prva linija odbrane, odnosno države koje će se prve naći na udaru su Grčka i Bugarska, a najviše građana Afganistanaca spas od talibanskog režima će potražiti u Iranu i Turskoj, kaže politički analitičar Vehid Šehić.

Hiljade građana TK ali i cijele BiH godinama su radile za strane kompanije u Afganistanu. Sve je to osiguravalo i ekonomsku sigurnost njihovim porodicama. Politički analitičar Šehić kaže da će talibansko preuzimanje vlasti u ovoj državi, koja broji oko 42 miliona stanovnika, imati i ekonomske refleksije na našu državu.

Teško i nezahvalno je prognozirati kako će izgledati budućnost Afagnistana, ali prema dostupnim najavama da će postati Islamski emirat  Afganistan u kojem će vladati šerijatsko pravo upućuje na masovno kršenje ljudskih prava u kojem će najveću odgovornost imati upravo afganistanski narod, smatra Vehid  Šehić.

Da je budućnost Afganistana upitna i da će njegova sudbina poslužiti kao odmjeravanje snaga velikih sila, smatra vojni analitičar Nedžad Ahatović. Prema njegovim riječima vrlo je važna uloga Turske kao pregovarača sa talibanima u ime zapadnih zemalja. Ne isključuje ni interes  Kine, Rusije, Pakistana i Indije.