Nakon požara prodavačima besplatno štandovi na tuzlanskoj Gradskoj pijaci

Svim prodavačima koji su zbog požara, kojeg sami nisu skrivili, izgubili prodajno mjesto Gradske tržnice i pijace obezbijedit će besplatan prodajni štand na Glavnoj gradskoj pijaci, najmanje na 60 dana.

Zaključak je to prve vanredne sjednice Kolegija gradonačelnika Tuzle na kojoj je danas razmatrana Informacija o požaru na buvljoj pijaci u Tuzli i prijedlog mjera za prevazilaženje teške situacije u kojoj su se našli prodavači.

Na tom sastanku, u prostorijama Gradske uprave Tuzla, naglašeno je i to da će prodavači besplatno koristiti štandove gradske pijace najduže do 90 dana, ako sanacija požarom uništene pijace ne bude dovršena u roku od 60 dana.

U saopćenju za javnost navodi se da je požar na buvljoj tzv. Hametovoj pijaci u Tuzli ugrozio egzistenciju velikog broja prodavača polovne robe, a Gradska uprava, gradska preduzeća i ustanove trebaju pokazati socijalnu osjetljivost, empatiju i solidarnost prema tim ljudima koji žive od prodaje polovne robe, radeći i u najtežim zimskim uvjetima.

– Pozivamo prodavače koji su koristili štandove na pijaci koju je uništio požar, da se odmah počnu prijavljivati u Upravu gradske pijace i to od danas u 14 sati – navodi se. Izraženo je očekivanje da će u istrazi, koja je u toku, što prije biti utvrđeni i javno saopćeni uzroci požara u kojem su izgorjeli prodajni štandovi i roba velikog broja prodavača.

Prema informaciji Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla, broj požara je u porastu, a sa današnjeg sastanka upućen je poziv pravnim licima da s maksimalnom ozbiljnošću u primjeni propisa, pristupaju mjerama protiv požarne zaštite, a nadležne protiv požarne inspekcije da pojačaju inspekcijski nadzor. Iskazana je i zahvalnost Vatrogasnoj jedinici Grada Tuzla za profesionalnost i trud uložen na lokaliziranju požara. ( Fena )

Pročitajte...