Nestašica PCR testova u Domu zdravlja Tuzla

 

 

Tuzlanski Dom zdravlja suočava se sa nestašicom testova i prijenosih podloga potrebih za testiranje na COVID-19.Iz Doma zdravlja u Tuzli poručuju da je glavni razlog nestašice izmjena zakona o nabavci pomenute opreme.

Autor: Avdo Mešanović

U jeku pandemije Tuzlanski Dom zdravlja suočava se sa nestašicom opreme  neophodne za uzimanje uzoraka za testiranje na korona virus. Kako su istakli iz ove ustanove glavni razlog nestašice jeste izmjena zakona o  nabavci testova i prijenosnih podloga.

“Mi smo u skladu sa zakonom o javnim nabavkama i mogućnostima tržišta Bosne I Hercegovine nabavili određenu količinu testova i prenosnih medija koje neće biti dostatne u onom što radimo znači uzimanje uzoraka za covid19 a za građane Grada Tuzle”,rekao je Adis Nišić PR Doma zdravlja Tuzla.

Prema riječima Adis Nišića Tuzlanski dom zdravlja nije nadležan za nabavku i distribuciju transportnih uređaja i testova za kovid, te se nadaju da će ovaj problem ubrzo biti riješen.

Mi idemo prema višim institucijama znači prema kantonu, federaciji i državi BiH da se taj problme riješi kako bi smo mi mogli nastaviti časno raditi.

Zbog sve veće potrebe za testiranjem na COVID 19,Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila skoro 13 hiljada maraka  Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla, u svrhu nabavke briseva i transportnih medija.