Njemačka ograničava letove kako bi suzbila koronavirus

Njemačka priprema ograničenja za ulazak u državu putnika koji dolaze i Velike Britanije, Brazila i Južnoafričke Republike, izjavio je u četvrtak državni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Deutsche Welle (DW) ističe kako u ovoj evropskoj državi sve više jača zabrinutost zbog dolaska zaraznijih varijanti koronavirusa.

“Trenutno u vladi vršimo koordinaciju kako bi odbili dolaske iz područja gdje su zabilježene mutacije. Koncentriramo ove restrikcije putnika na Veliku Britaniju, Portugal, Južnoafričku Republiku i Brazil, jer su to područja mutacija“, naveo je Seehofer pred videokonferenciju s ministrima unutarnjih poslova država članica Evropske unije.

Seehofer je ranije za list Bild kazao kako će ovaj plan uključivati i potpunu obustavu letova ka Njemačkoj.

Istakao je kako vlada razmatra strože kontrole granica, “kao i smanjenje zračnog saobraćaja ka Njemačkoj na skoro nulu, kao što trenutno to radi Izrael“.

Sporija raspodjela vakcina od onoga što su države očekivale natjerala je vlade članica EU-a da razmotre i provode dodatne mjere restrikcija.

Al Jazeera, pozivajući se na DW, navodi kako se Njemačka relativno dobro nosila s prvim valom korona virusa prošlog proljeća, ali je proteklih mjeseci na žestokom udaru drugog vala.

Fena

Pročitajte...