Nova platforma “Raskrinkavanje.ba” hvata se u koštac s lažnim vijestima

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) – Tim istraživača i novinara koji stoji iza jedinog bh. fact-checking portala “Istinomjer” pokrenuo je novu platformu posvećenu provjeri tačnosti medijskih informacija.

Kako je saopćeno, razotkrivanje lažnih vijesti i drugih medijskih manipulacija, ažurirane liste medija koji objavljuju dezinformacije i analize medijske scene u BiH i regionu, od danas se mogu pratiti na web stranici “Raskrinkavanje”.

Uopštena tvrdnja da “medijima ne treba vjerovati” pogrešna je i opasna jednako kao i bezuslovno i nekritičko prihvatanje svega što se u medijima može čuti, vidjeti i pročitati. U današnjem vremenu, u kom su informacije postale najvrijednija “roba”, razlikovanje kredibilnih i nekredibilnih medijskih izvora važnije je nego ikad.

S tom namjerom nastala je platforma raskrinkavanje.ba, koju je pokrenuo tim organizacije “Zašto ne” nakon višegodišnjeg rada na fact-checkingu – provjeri istinitosti i dosljednosti izjava javnih zvaničnika/ca, na platformi Istinomjer.

– U svom dosadašnjem radu uočili smo da postoji ogromna potreba za sličnim pristupom i u sferi odgovornosti medija, jer smo često nailazili na problematične, pa i očito neistinite, tvrdnje koje nisu dolazile od političara/ki, već od samih medija koji prenose njihove izjave. Pokretanje zasebne platforme za fact checking medija bio je, stoga, sljedeći logičan korak za nas – navodi se u saopćenju.

“Raskrinkavanje” prati i ocjenjuje pojedinačne medijske objave na osnovu metodologije, razvijene u saradnji sa Mrežom za istraživanje kriminala i korupcije “KRIK”, partnerskom organizacijom iz Srbije koja se veoma uspješno bavi istraživačkim novinarstvom, te Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, organizacijom koja ima dugogodišnje iskustvo u promociji odgovornosti demokratskih aktera, kao i različitim društvenim i političkim istraživanjima. Imajući u vidu da je medijski prostor u regiji vrlo isprepletan, naročito u online sferi; te da se mediji u svim zemljama u okruženju suočavaju sa vrlo sličnim problemima i izazovima, širenje ove inicijative na druge zemlje u regiji jedan je od planova u njenom budućem radu.

“Raskrinkavanje” ocjenjuje istinitost informacija iz medija na osnovu rigorozne provjere tvrdnji iznesenih u medijskim objavama. Pored ispitivanja činjenične utemeljenosti objavljenih informacija, u obzir se uzima i poštovanje standarda novinarske profesije pri kreiranju medijskih sadržaja. Na taj način dobija se cjelovita slika o radu svakog medija čije objave se istražuju.

– Najlošija ocjena koju određeni prilog može dobiti je “lažna vijest”, koja se daje onda kada je, van svake razumne sumnje, utvrđeno da je određena priča ili tvrdnja smišljeno fabrikovana i predstavljena kao istinita, čime se svjesno dezinformiše javnost.  Svaki medij koji proizvede takvu vijest automatski dolazi na listu medija koji objavljuju lažne vijesti i na njoj ostaje dokle god nastavlja objavljivati takve sadržaje. U ovakvim slučajevima, trudimo se da identifikujemo i sve medije koji su tu vijest preuzeli i objavili, kojima dajemo ocjenu “prenošenje lažne vijesti”, koji se evidentiraju kroz zasebnu listu. Na taj način se i medijskoj publici skreće pažnja ne samo na pojedinačne objave, već i na medije koji se generalno ne mogu smatrati kredibilnim izvorima informacija – stoji u saopćenju.

Osim “lažnih vijesti”, “Raskrinkavanje” će pratiti i ocjenjivati i druge medijske manipulacije, tako da će ocjenu dobiti i medijski izvještaji koji se bave, recimo, manipulacijom činjenicama, spinom, teorijama zavjere, prikrivenim oglašavanjem, klik-bejtom, pa čak i ako samo prenesu lažnu vijest koju je objavio neki drugi medij.

Pored provjere pojedinačnih članaka i medijskih priloga, “Raskrinkavanje” će se baviti i istraživanjem različitih aspekata rada medija u BiH i regionu. To uključuje identifikaciju narativa za koje se vežu različiti oblici medijske manipulacije; ključna pitanja vezana za pravni okvir funkcionisanja medija, kao što su registracija i transparentnost medijskog vlasništva; mapiranje različitih interesa, kako političkih tako i ekonomskih, koji stoje iza kreiranja i prenošenja lažnih vijesti; te identifikaciju ključnih figura u proizvodnji lažnih vijesti i uz njih vezanih medijskih narativa.

– Cilj “Raskrinkavanja” je da svim konzumentima medijskih sadržaja pruži činjenice na osnovu kojih će birati kredibilne izvore informacija, da doprinese jačanju medijske pismenosti u društvu, ali i da posluži kao resurs medijskim profesionalcima, naročito mladim novinarima, kako bi na samom početku karijere prepoznali loše prakse koje treba izbjegavati – saopćeno je iz Istinomjera.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...