Nove muke prvih povratnika u RS

Na održivom povratku u Bosni i Hercegovini osim za to zaduženih državnih institucija radimo i mi , medijske kuće. Zbog toga dodatno  rastuži svaka informacija o problemima s kojima se suočavaju povratnici, a koje vam prenesemo. Takva je i ova koja slijedi! Kantonalna poljoprivredna inspekcija je tokom proteklih mjeseci izrekla novčane kazne poljoprivrednicima u Mahali koji su prijavili gazdinstva i obrte u Federaciji BiH, a farme su im u Republici Srpskoj ili na samoj međuentitetskoj liniji.

Novinar: Emina Ramić

 Poljoprivrednike u Mahali posjetili su kantonalni poljoprivredni inspektori. Nekolicini su izrečene i novčane kazne. Mirsadu Aliću,  izrečena je kazna od 320 KM zbot toga što je , kako sam kaže prevario državu, registrovao je Poljoprivredno gazdinstvo u Kalesiji gdje ima ličnu kartu, a krave su mu malo u Federaciji BiH, a malo u RS.

Što se izricanja kazni tiče moglo bi se reći da je sve po zakonu.  Poljoprivrednici nisu mogli dobiti poticaje  u Federaciji iako su ovdje registrovani, u Republici Srpskoj ih ne mogu dobiti upravo zbog činjenice da su registrovani u drugom entitetu.  Problem je , smatraju Bošnjaci Mahale, u tome što se zakon ili pravilnici o poticajima ne mogu primjeniti na entitetskoj liniji onako kako se primjenjuju na područjima koja kompletno pripadaju Federaciji Bosne i Hercegovine.

Senad Alić, još jedan poljoprivrednik – povratnik smatra da bi zakoni trebali biti fleksibilniji kako bi građani ostvarivali prava tamo gdje im je lakše.

U ovom momentu, ako se ništa ne rješi , poljoprivrednici Mahale koji uredno plaćaju porez, doprinose i sl. većem bh.entitetu imaju dva izbora. Prvi je da se isele iz Mahale.  Drugi izbor je da pokušaju na raznim nivoima vlasti, legalno,  svima koji se poljoprivredom bave na entitetskim linijama, priskrbiti drugačiji status prilikom dodjele poticaja. Već su dobili obećanja KPK Tuzla, Ministarstva poljoprivrede TK i Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, da će im pomoći u rješavanju njihovih problema, kaže Senad Alić.

Podsjećamo da se na entitetskoj liniji  nalazi  31 općina Federacije BiH, linija koja za sada razgraničava građanska prava  duga je 1 150 km poprilično velika mogućnost da se ovakvi problemi pojave i na drugim područjima .

 

Pročitajte...