Treći Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans bit će održan u online formatu od 11. do 15 septembra

Treći Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans bit će održan u online formatu od 11. do 15 septembra. Ove godine  na Festivalu će biti sedam svjetskih premijera kao i nekoliko  regionalnih i bh. premijera.Tema ovogodišnjeg festivala je Voyage/Putovanje.  Prikazani filmovi obrađivat će svjetske teme, od Sirije i Palestine do Filipina i Meksika.

“Ideja Festivala je došla nekako prirodno. Al Jazeere Balkans je trenutno najveći producent dokumentarnih filmova u regiji i najviše ih emitujemo. Mislim da je to bila prirodna stvar za nas, da krenemo sa Festivalom dokumentarnog filma, naročito jer smo osjetili da je dokumentarni film u tom festivalskom smislu, barem u BiH, mrvicu zapostavljen. Hrvatska ima odličan festival dokumentarnog filma, Srbija ima Beldocs, Kosovo ima odličan DokuFest. Sve zemlje imaju festivale dokumentarnog filma, dok Bosna i Hercegovina nije imala nikakav” -Edhem Fočo direktor AJB DOC

Na ovogodišnjem festivalu  bit će prikazano 18 dokumentaraca u tri selekcije. Deset za takmičarsku selekciju, pet za selekciju  AJB Prikazuje i tri za program  Last Minute Cinema. Bit će prikazano i sedam regionalnih filmova.Film koji će 11. septembra  otvoriti treći  Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans je film prvijenac mladih bh. autora pod nazivom “Džemo”.

“Film je priča o običnom čovjeku koji ima 45 godina, bavi se stočarstvom, čuva krave i kod njega nema odmora, nema mora… I koji u tom svom uzgoju krava, ima i ljubav prema trčanju. Ta priča je fascinantna. Šta on postiže, kako postiže. Film će sigurno oduševiti publiku. Imamo i film o Vahidu Halilhodžiću, vjerovatno najvećem treneru koji je došao s ovih prostora. Tu je i film o migrantima, o izbjeglicama. Imamo stvarno odlične domaće filmove” -Edhem Fočo direktor AJB DOC

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri odabrat će najbolje filmove takmičarske selekcije Festivala. Zbog virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike” neće biti dodijeljena.