Obilaskom podrinjskih stratišta Bošnjaka odata počast nevinim žrtvama

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida danas posjećuju mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

U okviru obilaska članovi porodica ubijenih i preživjele žrtve genocida najprije su posjetili stratište u Novoj Kasabi.

– To su bili najcrnji i posljednji trenuci života naše djece koja su ubijana gladna i žedna. Prema Haškom tribunalu, na igralištu u Novoj Kasabi je bilo zatočeno 1.200 Bošnjaka, a nakon toga i likvidirano. Dok postoji i jedna majka nećemo zaboraviti šta se dogodilo, govorit ćemo istinu, ne zbog mržnje nego zbog istine i pravde. Evo već 23 godine mi tražimo istinu i pravdu – rekla je predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

U obilasku stratiša u Novoj Kasabi danas je bio i Hasan Hasanović koji je preživio genocid u Srebrenici, a danas je kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

– Dana 12. jula 1995. godine počela je velika zasjeda oko Kameničkog brda. Ubijeno je nekoliko stotina muškaraca i dječaka. Narednog dana su blokirani svi ovi putevi, i počela je masovna operacija zarobljavanja dječaka i muškaraca. S megafonima su ih pozivali da siđu na asfalt i predaju se. Oko 6.500 muškaraca i dječaka se predalo, a oko 1.200 ih je dovedeno na ovaj stadion ovdje – prisjeća se Hasanović.

Pored stratišta u Novoj Kasabi planiran je i obilazak stratišta Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Branjevo, Pilica, Kravica, Budak, Potočari.

Pročitajte...