Treći blok u RS: Održan sastanak probosanskih političkih stranaka

Nedavno je održan sastanak probosanskih stranaka s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska uoči Općih izbora naredne godine. Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica kazao nam je da probosanski politički blok u ovom entitetu nema alternativu. Vjeruje da će to po prvi put biti jedan sistemski, racionalno-politički pristup povratnicima i ljudima koji žive na tom prostoru.

Novinarka: Devleta Brkić

U centrali Socijaldemokratske partije BiH održan je prvi sastanak jedanaest probosanskih stranaka čiji je cilj zajednički nastup u Republici Srpskoj na opštim izborima naredne godine. Jedan od razloga udruživanja je, između ostalog, sve učestalije osporavanje države BiH od strane predstavnika tog entiteta. Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao nam je da svi koji žive na prostoru entiteta RS a bave se politikom i javnim životom, posebno statusom povratnika, već godinama ukazuju na potrebu formiranja ovakvog bloka. Dodaje da želi da vjeruje da će ovo po prvi put biti jedan sistemski racionalno-politički pristup povratnicima i ljudima koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

– Ukoliko nosioci ovog procesa budu ljudi koji imaju podršku dokazano kroz svoj rad i sve što su radili u prošlosti, kojima građani vjeruju, vejrujem da će se nešto postići. Ukoliko to ponovo bude međupolitička borba da se instaliraju podobni politički kadrovi, mislim da će to propasti. Ukoliko bude jedan iskren pristup, da interes za status Bošnjaka unutar institucija entieta RS bude ispred političkih interesa bilo koje političke stranke vjerujem da ovaj projekat moguće da će uspjeti, istakao je Duraković.

Naš sagovornik ističe da je važno stranačke interese i razlike ostaviti po strani radi općeg dobra i poboljšanja životnih uslova povratnika. Smatra da najveću odgovornost treba da preuzmu SDA i SDP, kao dvije najveće probosanske stranke na prostoru entiteta RS.

– Svakako je dobro da svi budu zajedno. Ukoliko oni budu iskreni da je interes naroda, odnosno države ispred svega. Zovu ga probosanki blok koji ima za cilj da postane treći politički blok za očuvanje državnosti i na tom dijelu države BiH. Ako nam je država ispred ovoga, onda prvo to najjači moraju pokazati, a onda ovi manji će to slijediti. Ukoliko oni ne stave političke interese ispred ove inicijative, siguran sam da će rezultati biti mnogo bolji u odnosu na ono što imamo sada, zaključio je Duraković.

Na sastanku koji je održan 18.maja prisustvovali su predstavnici Socijaldemokratske partije, Stranke demokratske akcije, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost, Pokreta demokratske akcije, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke za BiH, Narodnog evropskog saveza, Platforme za progres i Nezavisnog bloka. Naredni sastanak planiran je početkom juna u Banjoj Luci. Kako je najavljeno, treći blok, trebao bi raditi na jačanju bh. identiteta u RS i tako se etablirati kao značajan politički faktor u tom bh. entitetu.

(RTVTK)

Pročitajte...