Obilježen Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni I Hercegovini

U ratu je u BiH ubijena 9.901 žena. Imena samo nekih upisana su na spomenicima i memorijalima koji su postavljani za sjećanje na žrtve rata. Danas 8. decembra, mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Grahova i Banjaluke, u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Autor: Avdo Mešanović

 Osmi decembar u Bosni i Hercegovini obilježava se kao dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini. Danas su u Tuzli i drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine aktivistkinje 13 ženskih nevladinih organizacija uličnim akcijama ali i drugim manifestacijama podsjetile javnost na različite oblike stradanja žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mi pokušavamo da se prisjetimo da rat nije bio jednorodan, da su nažalost stradale i one koje nisu nosile ni naoružanje ni bile ni u kakvoj fronti i da su na neki način zaboravljenje.Vi dobro znate da je u toku rata silovano jako veliki broj žena za koji nažalost ne znamo podatke. Pošto sam po struci psihoterapeutkinja i radim taj posao znam da one danas pate od jako teških ne tipičnih bolesti rekla je Mira Vilušić stručni konsultant udruženja Horizonti Tuzla.

Mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz 13 gradova širom Bosne i Hercegovine  dogovorile su se da od 2014. godine, u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ono što smo mi tokom ovih godina od 2014 kada obilježavamo ovaj datum odradili u okviru kompletne inicijative jeste izdali smo knjigu „Rat nije jednorodan“ zatim film „ One umiru drugi put“ i pored toga povodom obilježavanja današnjeg dana 8. decembra izašao je jedan mali promotivni video koji možete pogledati na stranici inicijative „Mir sa Ženskim Licem“ kao i na stranicam svih ovih 13 organizacija koji podržavaju ovu incijativu istakla je Merima Skokić aktivistkinja udruženja Horizonti Tuzla.

Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH želimo da doprinesemo suočavanju sa prošlošću i dostizanju rodne pravde. Hoćemo da naše društvo pamti koliko su žene Bosne i Hercegovine stradale u ratu od 1992.- 1995. godine i kojim naporima su bile izložene da bi one i njihove porodice preživjele. Pomirenje je proces koji uključuje istinu, pravdu i opraštanje i jednako se tiče svih žena i djevojčica Bosne i Hercegovine, poručeno je danas.

Pročitajte...