Obrazovne vlasti u TK ne odustaju od strategije inkluzivnog obrazovanja

Strategija za inkluzivno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, ponovo će se naći pred zastupnicima kantonalne Skupštine. Hoće li to biti revidiran tekst već ranije napisan ili će biti savim novi prijedlog testa strategije, odlučit će predstavnici novog tijela koje je formirano od predstavnika Ministarstva za obrazovanje i nauku, Pedagoškog zavoda, organizacije Save The Children, strčnjaka koji rade u Centrima za razvoj inkluzivnih praksi i 12 udruženja koja brinu o djeci s teškoćama u razvoju sa područja Tuzlanskog kantona.

novinar Azra Mešić

U okviru obilježavanja godišnjice Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu, između dva vrlo značajna datuma 21. marta Dana osoba sa Down sindromom i 2. aprila Dana svjesnosti o autizmu organizovan je okrugli sto o temi: Budućnost inkluzije u Tuzlanskom kantonu. Osim domaćina u Gradačcu, na ovom online događaju među učesnicima su bili predstavnici Italijanske agencije za razvojnu saradnju, organizacije Save The Children, te predstavnici domaćih obrazovnih vlasti.

  • U proteklim sedmicama smo uspjeli da potpišemo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje i nauku i Pedagoškim zavodom TK, koji upravo defniše da nastavljamo s tim radom i sa prijektom Inclusive4all, kaže za RTVTK Dalila Bašić, kordinatorica za razvoj programa u organizaciji Save The Children.

Nakon skoro 15 mjeseci pauze u provedbi Strategije inkluzivnog obrazovanja ovaj posao će najavljuju, biti inteziviran.

  • To intenziviranje saradnje se ogleda u ponovnom revidiranu Strategije koja je bila donesena u Tuzlanskom kantonu, pa je kroz neko vrijeme vraćena na doradu. Sad mi ulazimo u proces revizije te strategije i pored toga mi ćemo pokušati donijeti i neke podzakonske i zakonske akte koji će unaprijediti ovu strategiju, kaže Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Strategija nije mrtvo slovo na papiru. Kad je usvoje, ona će moći da se dorađuje amandmanima i drugim aktima kako to praksa bude zahtjevala kažu u organizacijama koje u Tuzlanskom kantonu pomažu inkluzivno obrazovanje.

  • Projekt Inkluzija za sve u koji je uključena Italijanska agencija za razvojnu saradnju započeo je 2018. Sad smo u trećoj godini provedbe i jedna od glavnih aktivnosti je podrška lokalnim vlastima da revidiraju stategiju, odnosno da završe ovaj proces i omoguće instutucionalnu podršku i pristup inkluzivnom  obrazovanju u Tuzlanskom kantonu, kaže Mirco Gigliotti, menadžer projekta „Inclusive4all“.

Rezultat trogodišnjeg rada su i dva centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima i onaj u Gradačcu, koji je tokom konferencije prezentirao svoju aktivnost na obilježavanju Dana osoba sa Down sindromom.

  • Obilježavanjem Svjetskog dana sa Down sindromom želimo da skrenemo pažnju na ove osobe i njihov status u društvu. Obilježavanje je krenulo 2007. godine u Singapuru i danas se obilježava na različite načine. Zašto baš 21. 3. Zato što je na 21. hromosomu nalazi utrostručenje i zato je taj datum, naglašava Amar Omerović, kordninator Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu.

Centar u Gradačcu imao je na tretmanima do sada 164 djece korisnika, a za jedno godinu  rada njegovi stručnjaci pružiili su ukupno 368 tretmana psihosocijalne podrške djeci i njihovim roditeljima.

Pročitajte...