Tokom vikenda bio pojačan inspekcijski nadzor ugostieljskih objekata u TK

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove protekle sedmice vršili su pokačan inspekcijski nadzor posebno u poštivanju izdatih higijensko-epidemioloških mjera. Pojačana kontrola bila je na mjestima gdje se očekivalo prisustvo većeg broja građana kao što su pijačni prostori, tržni centri i ugostiteljski objekti.  Od kako su na snazi strožije mjere o zaštiti zdravlja stanovnika od COVID-a 19, pojačane su i inspekcijke kontrole posebno mjesta sa većom frekvencijom ljudi. Inspektori su na terenu prilikom kotrola konsatirali da se privredni subjekti sada više pridržavaju uputa i naredbi Kriznih štabova nego što je to bio slučaj prije 15 dana.”Procentualno gledano do sada sanitarna inspekcija imala je oko 55 % subjekata nadzora u prekršaju, dok je protekli vikend bilo 40 % subjekata nadzora u prekršaju”, rekao je Amel Mehanović, direktor KUIP Tuzla.

Proteklog vikenda inspektori su izvršili 88 inspekcijskih nadzora. 55 subjekata radilo je u skladu sa propisima, dok je 38 zatečeno u prekršaju. „Broj zatečenih lica u objektu je bio iznad 30, zatim zaposlenici ili građani koji su boravili u tom prostoru nisu umali maske, a fizička distanca koja je vrlo varijabilna i nije u određenim slučajevima ispoštovana“, ističe Mehanović.

U inspekcijama su donijeli odluku da prema subjektima neće djelovati represivno ukoliko se ne radi o licima koji ponavljaju prekršaj. I osim toga, inspektori su prilikom kontrola ptoteklog vikenda izdali 10 hiljada maraka prekršajnih naloga. Donesenim mjerama posebno je pogođen ugostiteljski sektor. Ipak, svjesni su ozbiljnosti trenutne situacije i prihvataju sve mjere jer im je bolje raditi bilo kako nego nikako. Međutim, mišljenja su da u donesenim mjerama ima dosta nelogičnosti. „Imamo situaciju da u ugostiteljskim objektima je dozvoljeno 30 broj gostiju, a da u nekim manjim lokalima ili većim je i dalje isti broj. Trebamo biti svjesni da ugostitelji kojii maju veće objekte imaju i veće troškove i nemoguće je sa 30 ljudi napraviti bilo kakav promet koji može da bude održiv“, mišljenja je Jasmina Numanović Stjepanović, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Rukovodilac ugostiteljskog objekta, Edin Hadžiomerović ističe kako su  ograničeni i sa vremenom i sa brojem gostiju. “Tako da npr. naša  pivnica ima 370 kvardara, a primorani smo da svedemo broj gostiju na 30, dok neki objekti koji uz manje kvadrature isto tako 30 ljudi može stati unutra“, ističe Hadžiomerović i dodaje: „Naš objekta prima nekih 130 gostiju i kod nas raspored stolova takav da se ispoštuje socijalna distanca. I po ovim mjerama u ovoj kvadraturi možemo primiti 60 ljudi da sve bude ispoštovano “.

Koliko je pandemija ostavila traga govori i podatak da je promet u ugostiteljskim objektima koje smo posjetili pao je od 60 do 80 odsto u odnosu na isti period lani.  „Jako je otežan rad u smislu da moramo biti innovativni u smlislu kako privući, a ne ugroziti naše goste. To nije jednostavno. Naravno da bi nem podršku trebali dati svi nivoi vlasti, a to u posljednje vrijeme nemamo “, pručuje Jasmina Numanović Stjepanović.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove poručili su kako će i u narednom periodu  vršiti pojačan nadzor u domovima za smještaj starijih lica i  javnom prevozu. Kako se ne nazire poboljšanje epidemiološke situacije ugostitelji se sa dolaskom ljepšeg vremena nadaju realsaciji mjera posebno kada je u pitanju boravak osoba u otvorenim ljetnim baštama.