Obustavljena imunizaciju AstraZeneca vakcinom: Uskoro u FBiH stiže 100.000 doza “Sputnik V” vakcina

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je da će kompanija Medimpex nabaviti 500.000 “Sputnik V” vakcina. Ad hoc tijelo za nabavku vakcina u Federaciji BiH i članovi Vlade FBiH, odlučili su se za ovaj potez s obzirom da je navedena kompanija jedina dostavila potpunu ponudu. Istovremeno, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH obustavio je proces cijepljenja vakcinom AstraZeneca do 18.03.2021., odnosno do odluke Europske agencije za lijekove.

Novinarka: DEvleta Brkić

Na sinoćnjoj hitnoj sjednici Vlada Federacije BiH odlučila je da će kompanija Medimpex nabaviti 500 hiljada “Sputnik V” vakcina protiv koronavirusa. Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da bez odlaganja zaključi ugovor sa navedenom kompanijom, koja je ujedno i jedini ponuđač koji je dostavio potpunu ponudu za nabavku potrebnih vakcina. Količina prvog kontigenta mora biti najmanje 100 hiljada vakcina, a rok za njihovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva, poručeno je iz Vlade FBiH. Plaćanje će se vršiti sukcesivno po isporuci vakcina i dobijanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcina. Vlada je zadužila Ad hoc tim da nastavi s radom i pregovore sa svim ostalim ponuđačima koji zahtjevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili novim ponuđačima za nabavku dodatnih količina vakcina.

Dolaskom navedenih vakcina u većem bh.entitetu mogao bi početi masovniji proces imnunizacije. On je, podsjećamo, počeo skromno doniranim vakcinama AstraZeneca iz Srbije. Našem kantonu pripalo je oko 1000 doza, ali je njihova aplikacija sinoć obustavljena.

– Jučer je Koordinacioni odbor za provedbu plana vakcinacije protiv COVID-19 u FBiH održao sastanak, a povod je bio taj što je određeni broj zemalja obustavio vakcinaciju vakcinom AstraZeneca zbog slučajeva pojave krvnih ugrušaka što se može dovesti u vezu sa ovom vakcinom. Odlučeno je da se obustavi, odnosno prolongira vakcinacija do petka jer će Evropska agencija za lijekove održati sastanak u četvrtak, razmotriti sve te informacije sa terena vezano za pojavu ovih krvnih ugrušaka i donijeti svoj stav za dalju primjenu vakcine Astrazeneca, kazala nam je Maida Sarihodžić,

Proces imunizacije zdravstvenih radnika vakcinom AstraZeneca na području Tuzlanskog kantona započeo je u petak, kada su prve doze vakcina primili zdravstveni radnici na UKC-u Tuzla. Kako je tada istaknuto serija vakcina AstraZenece koja je stigla u ovu zdravstvenu ustanovu nije iz serija onih koje su označene kao sporne u pojedinim državama.

– Što se tiče TK vezano za ovu vakcinu, mi smo primili ovdje na područje Tuzlanskog kantona 1.000 doza za vakcinaciju zdravstvenih radnika kao prioritetene grupe. Vakcine su uglavnom distribuirane po kantonu, njih oitprilike 800. Ostalo je još 200 doza i većinom su i aplicirane na terenu. Sačekat ćemo taj četvrtak pa ćemo dobiti inormaciju na osnovu koje ćemo znati šta dalje, istakla je direktorica Sarihodžić.

Podsjetimo, u petak popodne na Sarajevski aerodrom, redovnim letom kompanije Air Serbia, stiglo je još 5.000 doza AstraZenecinih vakcina koje je našoj državi donirala Srbija, a koje su namjenjene za revakcinaciju.

(RTVTK)

Pročitajte...