Od 10. januara nova pravila za ulazak u EU za građane BiH i regiona

Prema odluci ove institucije, booster cjepivo treba biti primljeno najkasnije devet mjeseci od druge doze, kako bi putnici bili u stanju putovati u zemlje EU-a. Cjepivo treba biti među onima koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Ova odluka stupa na snagu 10. januara iduće godine kada nijedan putnik neċe moċi uċi u EU bez treċe doze cjepiva, piše Radio Slobodna Evropa.

Od marta 2022., EU ċe odustati od pristupa takozvanih “sigurnih zemalja” gdje su države dodavane ili izbacivane s liste u skladu s epidemiološkom situacijom.

Lista se ažurirala svake dvije sedmice pa su zemlje dodavane ili izbacivane s nje. Od sljedeće godine, putovanja ċe biti dopuštena na individualnoj bazi, isključivo za cijepljene osobe s tri doze.

“Udaljavamo se od pristupa zasnovanog na državi i idemo k individualnom pristupu. To znači da svi ljudi koji su cijepljeni mogu ući u EU. Ako ste primili cjepivo koje je odobrila EK, uvijek možete putovati u EU”, priopćila je Ylva Jonhansson, Evropska povjerenica za unutarnje poslove.

Restrikcije za takozvana nebitna putovanja, EU je uvela početkom prošle godine u cilju suzbijanja pandemije COVID-a. Prilikom ljetnje sezone ove godine su olakšani uvjeti za putovanja, ali rast broja zaraženih je učinio da EU ponovo pooštri mjere.

Na teritoriji Evropske unije odobreno je korištenje cjepiva proizvođača Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson and Johnson kao i Astra-Zeneca, piše Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte...