Stanje na putevima u BiH: Povećana opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz

 Pretežno mokar ili vlažan kolovoz karakteriše saobraćajnu situaciju u BiH. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Zbog kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. 

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritiroji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Zbog izvođenja sanacionih radova, na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Verići-Ivanjska), saobraćaj se obustavlja u vremenu od 7 do 18 sati i preusmjerava na obilazni put Lamovita-Bistrica.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog izvođenja neophodnih radova na mostu, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se u vremenu od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.
Doboj-Gračanica, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Klokotnica, u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Banja Luka-Prijedor, na dionici Verići-Ivanjska, zbog izvođenja sanacionih radova saobraćaj se obustavlja u vremenu od 7 do 18 sati i preusmjerava na obilani put Lamovita-Bistrica.
M-5
Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).
Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Gromiljak-Blažuj, zbog izgradnje pješačke staze u mjestu Radanovići od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6
Grude-Ljubuški (izlaz iz Gruda) zbog izgradnje kružnog toka saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-14
Donji Srbljani, zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraća se usporeno.
M-14.1
Vrbaška-Draksenić, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritiroji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.
M-16
Livno-Šuica (Stežanj-Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene kraće obustave.
M-17
Jablanica-Mostar zbog sanacionih radova na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08 do 16 sati saobraća senaizmjenično-jednom trakom.
Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), zbog minerskih radova na priključnoj cesti za autoput A-1, moguće su povremene kratkotrajne obustave saobraćaja.
Tarčin-Konjic (Raštelica), zbog radova na izgradnji koridora Vc saobraća se sporije, uz privremeno postavljenu signalizaciju.
Konjic-Jablanica, zbog radova u tunelu Crnaja saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
Žepče-Zenica (Želeća) zbog radova na zamjeni dilatacionih naprava na mostu preko rijeke Bosne saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.
M-17.3
Hutovo-Stolac, zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Olovo-Kladanj, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Olovske Luke, od 07 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Kladanj-Tuzla (u blizini kamenoloma Stupari), zbog sanacionih radova od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori)
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Čajdraš-Ovnak, zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
R-437 Ostrožac-Fojnica, zbog radova na visećem mostu u Ostrošcu obustavlja se saobraćaj svaki dan, osim vikenda.
R-443 Visoko-Kiseljak (Gradsko groblje Visoko-Buci), zbog izvođenja radova saobraća se usporeno
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-467 Olovo- Zavidovići (Krivaja), zbog minerskih radova od 9 do 15:30 sati, moguće su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.
R-469 Živinice- Međaš, zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se jednom trakom naizmjenično.
R-471 Banovići-Lukavac, sanacioni radovi u naselju Podgorje, od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

KANTON SARAJEVO
– Zbog realizacije protivminskih akcija, svaki radni dan od 08 do 15 sati dolazit će do polusatnih obustava saobraćaja uz 10 minutno propuštanje vozila na lokalnoj saobraćajnici Butila-Mostarsko raskršće (u dužini ograde kasarne Butila).
– Etapno se obustavlja saobraćaj u ulici Blagovac, radovi se izvode od 08 do 16 sati.
– U svrhu provođenja pilot projekta pretvaranja dijela saobraćajnice u pješačku zonu obustavlja se saobraćaj u ulici Rustempašina (od raskrsnice sa ulicom Ibrahima Ljubovića do ulaska u autobusni terminal Ilidža) svakog petka od 17 do 24 sata, svake subote i nedjelje od 00 do 24 sata i svakog ponedjeljka od 00 do 05 sati.
– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Cicin Han, Budakovići, Hakije Kulenovića, Bulevar Meše Selimovića (kod tramvajske stanice Nedžarići, smjer Ilidža-Baščaršija), Maršala Tita, Čadordžina i Zlatnih Ljiljana (Hadžići), saopćeno je iz BIHAMK-a.

  • Više na temu:
  • BiH

Pročitajte...