Od naredne sedmice moguće otvaranje obdaništa, javnog prijevoza, kafića, stomatologa….

Sljedeće sedmice trebale bi se donijeti nove mjere popuštanja i javni gradski i prigradski prevoz, vrtići, ali i pojedini ugostiteljski objekti mogli bi početi sa radom.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije najavio Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Prema našem planu sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi, najprije federalno minstarstvo zdravstva, a zatim i stožer federalna uprave civilne zaštite kojim bi se vodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života u FBiH. To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, a razmatrat će se i prijevoz, usluge stomatologa, okupljanja u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata, prije svega kafića koji imaju ljetne bašte, upražnjavanje sporta na otvorenom, čitav niz ovih mjera… Kroz naš plan mi kontroliramo i pratimo epidemilošku situaciju, ona nam dopušta ako ostane na ovoj razini, da sljedeći tjedan razmatramo i nove mogućnosti. Tako da očekujemo da bi ove nove zapovjedi mogle biti tamo krajem sljedećeg tjedna i mogle bi stupiti na snagu. To se odnosi i na vrtiće. Način ponašanja kako uposlenika tako i djece bit će posebno regulirana preporukama koje će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biti obavezujuće za sve vrtiće koje počinju sa radom, odgovorio je Pehar na novinarsko pitanje koje se odnosilo na početak rada vrtića i ugostiteljskih objekata.

Dodao je da će se rad prvo omogućiti ugostiteljskim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, kako se ne bi koristili zatvoreni prostori.

– Ali, o tome ćemo još razmisliti, zaključio je na kraju.

Pročitajte...