Odluka u ponedjeljak: Hoće li pacijentima iz Gradačca biti uskraćeno pravo na hemodijalizu u bolnici u Odžaku?

Grupa pacijenata iz Gradačca koji se pet godina dijaliziraju u Kantonalnoj bolnici u Odžaku u ponedjeljak će odbiti medicinski tretman, jer im se onemogućava dalje liječenje u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi. Kako nam je rekao Tomislav Žuljević, predsjednik Federalnog udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika direktor Kantonalne bolnice u Odžaku, po svaku cijenu želi da ove teške bolesnike i 100-postotne invalide prebaci u Dijalizni centar u Gračanici, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima.

Novinar: Avdo Mešanović

Više od godinu dana traje borba pacijenata iz Gradačca da ostanu na dijalizi u Odžaku koji im je puno bliži od dijalize u Gračanici. Međutim iz Županijske bolnice Orašje su rekli da im više neće pružati tu uslugu jer pripadaju Tuzlanskom kantonu i upućuju ih na dijalizni centar u Gračanici. Kako nam je rekao predstavnik ovih pacijenata Rahaman Haseljić iz kantonalne bolnice u Orašju dobili su obavještenje da od 19. aprila više neće moći da koriste usluge dijaliznog centra u Odžaku.

Iz udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBIH poručuju da je svima poznato da se iz Federacije BiH, tačnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta pa tako i za ovih šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su podsjetili da se bubrežni bolesnici svaki drugi dan priključuju na dijalizne aparate po više od četiri sata. Nakon tretmana se nalaze u veoma lošem stanju, poput niskog krvnog pritiska, mučninama i drugim pojavama. Zbog toga smatraju da je način uštede novca na štetu dijaliznih bolesnika pogrešan, nepotreban i neopravdan.

(RTVTK)

Pročitajte...