Ramić u Zvorniku: Potpisani ugovori čija je vrijednost oko milion maraka

Povratnici ovih dana potpisuju različite vrste ugovora o podršci sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Ugovore za izgradnju stambenih objekata danas je potpisalo 12 povratničkih porodica u Zvornik, dok su 54 povratnika potpisala ugovore za održivi povratak. Sa gradonačelnikom grada Zvornika potpisan je sporazum o zajedničkom učešću u različitim infrastrukturnim projektima. Vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi oko milion maraka.

Novinarka: Devleta Brkić

Prije 20 godina u rodnu Gluminu vratio se Arif Dedić. Njegova sedmočlana porodica živi u kući koja nije uslovna za život. Arif je trenutno nezaposlen. Priča nam da se bori da prehrani svoju porodicu, te da nema mogućnosti da popravi životne uslove. Danas mu se, kaže, pružila prilika da može svoj dom učinit dostojnim življenja. Arif je jedan od 12 povratnika u Zvornik koji je danas sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice potpisao ugovor za dodjelu građevinskog materijala.

– Znači mi puno, da mi se to uradi da imam kako treba uslove za život. Da kuća bude uslovna za boravak, i ja i moja djeca. Ne radim nigdje, naglasio je Arif.

Pored ugovora za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica, ministrarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH danas je sa povratnicima u Grad Zvornik potpisalo i 54 za pomoć u održivom povratku. Sa gradonačenikom Zvornika potpisan je sporazum o zajedničkom učešću u različitim projektima izgradnje infrastrukture. Kako je tom prilikom istakao resorni ministar Edin Ramić Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti s podrškom povratnicima u grad na Drini.

– Pored toga Ministarstvo će u nerednom periodu podržati određene privredne subjkete sa područja Grada Zvornika, koji će zaposliti jedan dio povratničke populacije. Na području Grada Zvornika proteklih godina investirali smo oko 8,6 miliona KM. Samo danas smo potpisali sporazume vrijedne blizu 1 milion maraka, kazao je ministar Ramić.

Dobra saradnja lokalne zajednice i Federalnog Ministarstva rezultat je mnogih realizovanih i projekata u fazi realizacije, kazao je prvi čovjek Grada Zvornika.

– Ono što bih danas istakao jeste da smo potpisali memorandum gdje će Ministarestvo učestvovati dobrim dijelom u finansiranju izrade projektne dokumentacije za vodovod Zapad, kazao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice nastavit će podršku povratnicima na područje entiteta RS kako bi se poboljšao njihov položaj. S tim ciljem jučer su otvorena tri javna poziva, i to za refundiranje troškova poreza i doprinosa za uposlene povrtanike, podrška razvoju start-up, te podrška investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povrtanika za 2021. i 2022. godinu.

(RTVTK)

Pročitajte...