Tuzla: Održana Akademija u povodu 01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu 01. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Narodnom pozorištu Tuzla,  održana je Akademija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, u suradnji sa Behram-begovom medresom , Institutom za društvena istraživanja , Bibliotekom “Behram-beg” i BZK “Preporod Tuzlanskog kantona. U sklopu Akademije organizovana je i tribina na temu “Bosna na svom putu u nezavisnost” o kojoj je govorio gost predavač prof.dr.Suad Kurtćehajić.

Prof. dr. Suad Kurtćehajić ovim je predavanjem  nastojao je da objasni šta znači imati svoju državu.

“Ono što je jako važno jeste da se ljudi koji vole Bosnu učvrste u znahnju.Bosna se treba braniti istinom.Bosna se ruši lažima. Toliko argumenata ima koji Bosnu čine jakom državom koja ima budućnost , iam veliku tradiciju.jednu drđavu za koju je čak krleža rekao ima spomenik srednjovjekovne kulture a Evropo oprosti ti to nemaš.Naš problem je neznanje a zato su nam manipulacije stalno prisutne.”

Organizator Akademije koja je održana u povodu 01.marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine je Medžlis Islamske zajednice Tuzle. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Istaknuo je značaj obilježavanja Dana nezavisnosti.

“Cilj nam je podsjetiti, naravno prije svega nas, našu omladinu, djecu na značaj  1. marta 1993. Dana kada je održan Referendum na kojem su građani Bosne i Hercegovine izabrali da naša domovina bude nezavisna.Cilj nam je i  probuditi taj jedan žar i ljubav naspram domovine, jer domovina je nešto na šta se ne može naljutiti , ona će ako Bog da biti i jača i bolja za sve građane Bosne i Hercegovine.”

Obilježavanjem Dana nezavisnosti kroz predavanja, nastojala se razviti svijest i odgovornost među mlađom populacijom, koja za vrijeme referenduma nije bila ni rođena. Tim povodom akademik je u dijelu svog obraćanja dao i kratki presjek historije Bosne i Hercegovine. Na taj način je objasnio okolnosti koje su dovele do nezavisnosti naše domovine, te ih stavio u kontekst tadašnjih i današnjih tokova.

TO: direktor Behram-begove biblioteke Tuzla mr. Admir Muratović snimak 00001 02:23-02:56

“Mi gledamo na ovo kao na svoj jedan doprinos da se podsjetimo i da naučimo štošta novog o okolnostima i  uslovima u kojima je naša domovina Bosna i Hercegovina istakla nezavisnost . Iz tog razloga smo birali gosta predavača ja bih rekao, bio bih slobodan da kažem, jedno zvučno ime vrsnog poznavaoca kada je u pitanju ova tematika, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, naš Ustav, kada su u pitanju okolnosti koje smo mi stekli zavisnost.”

U programu ove svečanosti učestvovali su učenici Osnovne škole „Brčanska Malta“ i Behram-begove medrese u Tuzli, koji su svojim izvedbama dodatno uljepšali Akademiju.