Održana konferencija za medije u povodu početka rada “Savremeno- umjetničke škole” Tuzla

Srednja „ Savremeno umjetnička škola“ Tuzla počela je sa radom danas, a ova sedmica rezervisana je za Dane otvorenih vrata za sve potencijalne polaznike ove škole.  U prvu generaciju već je upisano 20 učenika s područja TK čije školovanje počinje u ovoj školskoj godini. Kao prva u regiji,” Savremeno umjetnička škola” Tuzla u svom radu primjenjuje inovativni pristup obrazovanju i odgoju kroz primjenu dramske pedagogije i metoda primjenjenog pozorišta i drame.

Koncept rada škole počiva na savremenom i originalnom pristupu kroz primjenu kreativne dramske pedagogije radeći, prije svega, na jačanju kapaciteta učenja i razvijanju kompetencija i snaga učenika. Namjera je prevazići nedostatke tradicionalnih načina obrazovanja i učenja te osposobiti učenike da, vještine stečene u ovakvom modelu obrazovanja, funkcionalno koriste u različitim životnim situacijama i svim daljim nivoima obrazovanja.

Plan ove ustanove kako nam je kazao direktor je da nauče ove srednjoškolce mnogim vještinama, te da Savremeno- umjetnička škola je zapravo san koji su svi ovih godina imali.

Program posvećen svečanom početku rada škole realizuje se u Tuzli od 23.8 – 30.8.2021. godine, a centralna manifestacija zakazana je za petak, 27.8.2021. godine u 20.00 sati na sceni Pozorišta mladih Tuzle Dvorana Kaleidoskop kada će se prisutnima obratiti predstavnici Federalne, Kantonalne i Gradske vlasti. U čast otvaranja biće realizovan „Koncert kreativne samospoznaje“ .

Pročitajte...