OHR: Fokusirati se na traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Ured visokog predstavnika (OHR) je, nakon jučerašnje odluke Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da se povuče iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, pozvao sve političke stranke u BiH da se u duhu kompromisa fokusiraju na traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona, koje bi omogućilo nesmetano održavanje općih izbora.

– Od ključnog je značaja da nadležni organi u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje općih izbora 2018. i provedbu izbornih rezultata – istakli su izjavi za Fenu iz OHR-a, apelujući na nadležne organe da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje.

Također, naglasili su da je međunarodna zajednica uključena u ovaj proces kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora.

Iz SDP-a BiH jučer je saopćeno da su odlučili da se povuku iz dijaloga o izbornom zakonodavstvu zbog toga što su, kako su ustvrdili, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) “spremne blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopće raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora”.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...