Ombudsmeni BiH: Problemi slijepih osoba skoro nezamislivi osobama koje vide

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, pozivaju nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da, djelovanjem, usvajanjem konkretnih politika i strateških dokumenata, sa jasno definisanim ciljevima i izdvojenim finansijskim sredstvima doprinesu poboljšanju položaja slijepih osoba u društvu i zajednici.

Kako u saopćenju za javnost navodi Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, nezadovoljavajući položaj slijepih osoba najčešće je rezultat različitih oblika diskriminacije, stigmatizacije, nemogućnosti zapošljavanja, kao i otežane mogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

– Svakodnevni problemi slijepih osoba skoro su nezamislivi osobama koje vide, a najčešći problemi odnose se na arhitektonske barijere i neadekvatno označen teren za kretanje slijepih osoba. Zbog toga slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide – naglašeno je.

Činjenica je da je, u svijetu prepunom automobila i gustog saobraćaja, bijeli štap pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ali i saobraćajni zaštitni znak slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa – 15. oktobra obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Pročitajte...