Ostaje li BiH bez stručne radne snage?

U posljednje vrijeme sve se više govori o problemu vezanom za nedostatak radme snage u našoj zemlji. Posebno se to odnosi, između ostalih, na zaanimanja koja su vezana za građevinarstvo, ugostiteljstvo i vodoinstalaterske radove. U resornom ministarstvu navode višegodišnju dobru praksu Vlade Tuzlanskog kantona o praćenju tržišta rada, uvođenjem deficitarnih usmjerenja i njihovom stipendiranju. Samo za ovu godinu, za te namjene izdvojeno je sto hiljada KM.
Bosna i Hercegovina je već nekoliko godina suočena sa nedostatkom radne snage, Mnogo je razloga koji su povezani za ovaj problem. Među traženijim zanimanjima su radnici iz građevinske oblasti, navode u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
“Od građevinskih inžinjera preko zanatskih zanimanja. Čak i građevinski radnici u građevinarstvu oni koji su NK traženiji su zidari tesari, limari. Recimo nemamo limare cjevare koje nam često traže i nemožemo odgovriti na takve zahtjeve. Razlog zbog kojeg ne možemo je vrlo često dobna skupina osoba jer oni nemaju radno iskustvo.Ovi koji izlaze iz obrazovnog sistema oni nemaju radno iskustvo tako da je često to prepreka kod zapošljavanja#, navodi Amela Makul, stručna saradnica za informisanje JU Služba za zapošljavanje TK .
Upravo je radno iskustvo glavna stavka poslodavaca pri raspisivanju konkursa za prijem radnika, navodi Makul. U resornom minoistarstvu kažu da tu praksu treba mijenjati i mladima dati priliku za rad.
“Pokušavamo da oslušnemo privrednike i javnost šta je to ono što našoj državi treba. I nakon što mi odškolujemo tražimo od poslodavaca na neki način da odgovore pozitivno na svu tu priču i da stvore što je moguće bolje uslove za našu djecu, jer to će biti veoma bitno da zadržimo naš kadar a ne da idu vani”, Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK .
Privrednici smatraju da se ovaj problem treba rješavati na državnom nivou, odnosno dati im određene olakšice za bolje poslovanje i mogućnost edukovanja i adekvatno plaćanje radnika bez radnog iskustva..
“Nema prostora ni mogućnosti da se plaće znatno povećavaju.Zašto? Pa Federacija, a mislim da je riječ i o drugom entitetu i dalje uvode druge namete na privredu. Znači niko se nije odrekao bilo čega da bi se radniku mogla isplatiti veća plata da bi se zadržala omladina koja svaki dan napušta BiH i odlazi i i to nam je još dodatni problem privredi i mi se danas nalazimo u bezizlaznoj situaciji” smatra poslodavac Kasim Selimović.
Federalni Zavod za zapošljavanje i ove godine uradio je analizu tržišta rada u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje koji je sufinansirala Evropska unija. U svim entitetima najveća potražnja je za zanimanjem kojeg samo na evidenciji Službe za zapošljavanje ima oko pet hiljada.
“Mi imamo pet hiljada prodavača ali da li oni ispunjavaju uslove koje poslodavci traže. S druge strane ako gledamo stručnu spremu isto tako i ekonomisti su naše najbrojnije zanimanje na evidenciji, a oni su isto tako jako traženi”, pojašnjava Makul.
U resornom ministarstvu navode višegodišnju dobru praksu Vlade Tuzlanskog kantona o praćenju tržišta rada, uvođenjem deficitarnih usmjerenja i njihovom stipendiranju. Samo za ovu godinu, za te namjene izdvojeno je sto hiljada KM.
“Prema podacima kojima ministarstvo raspolaže najviše interesovanja prilikom upisa učenika je bilo za zanimanje električar dok je najmanje interesaovanje bilo vezano za konobara, zidara, fasadera, izolatera, kao i plinskog i vodoinstalatera. Bez obzira što su i ta zanimanja deficitarna i bez obzira što mi stipendiramo ta zanimanja, kaže Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke .
Očigledno je mnogo problema koji bi u konačnici trebali biti riješeni na državnom nivou, navode naši sagovornici. Zajedničkog su stava da, prije svega mladi kadar, treba zadržati u našoj zemlji.