Zasjedalo Općinsko vijeće Banovići

U Banovićima je zasjedalo Općinsko vijeće. Na sjednici je, između ostalog, razmatran zaključak za promjenu naziva JZU ”Dom zdravlja “ Banovići u JZU “ Dom zdravlja dr. Suvad Dedić” Banovići kao i razmatranje prijedloga rješenja o imenovanju općinskog pravobranioca.

Na desetoj redovnoj sjednici, najveću pažnju je  izazvala rasprava o prijedlogu odluke o dodjeli općinskih priznanja u povodu dana općine Banovići 10. Septembra. Pozicija u općinskom vijeću  Banovići  je predložila da općinsko priznanje dobije premijer FBiH Fadil Novalić. Za razloge smo pitali predsjedavajućeg OV Roberta Lapčeviča, ali on nije htio govoriti za našu medijsku kuću.

Klub Pokreta demokratske akcije nije za taj prijedlog. Iz ove stranke ističu da ovo priznanje treba biti uručeno Federalnom ministru za raseljena lica i izbjeglice Edinu Ramiću, zbog značajnog doprinosa u razvoju općine Banovići.

Na dnevnom redu desete redovne sjednice našlo se i usvajanje izvještaja o provedenim procedurama za imenovanje članova Općinske izborne komisije sa utvrđenom rang listom kandidata sa zaključkom o usvajanju izvještaja i odlukama o imenovanju člana Općinske izborne komisije. Ta tačka nije dobila potrebnu većinu.

Vijećnici općine Banovići razmatrali su prijedlog zaključka o produženju roka  održavanja izbora za organe mjesnih zajednica na području općine , te je razmaran I prijedlog odluke o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Banovići u školskoj /akademskoj 2021/2022 godini. Ove dvije tačke su dobile potrebnu većinu  na današnjoj sjednici.