Ostavlja li koronavirus oštećenja na plućima i duže od tri mjeseca nakon zaraze?

COVID-19 mogao bi uzrokovati abnormalne promjene na plućima koje se mogu detektirati duže od tri mjeseca nakon što se ljudi zaraze, pokazala je studija napravljena na Oxfordu. U istraživanju koje je napravljeno na 10 covid pacijenata korištena je nova tehnika snimanja pluća kako bi se detektirala oštećenja na plućima koja se ne mogu uočiti konvencionalnim načinima snimanja.

Novinarka: Devleta Brkić

U istraživanju koje je sprovedeno na Oxfordu nova tehnika snimanja otkrila je oštećenja na plućima kod osam pacijenata koji su se žalili na probleme s disanjem odnosno kratkoću daha, zbog čega će se u narednom periodu provoditi dodatna istraživanja o posljedicama koje koronavirus ostavlja na plućima. Dr. Dženan Halilović sa Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla kazao nam je da se još uvijek ne može govoriti o dugoročnim posljedicama, ali ono što su do sada uvidjeli jeste da posljedice zavise od inicijalnih promjena na plućima i količine pneumonije izazvane virusom.

– Mi možemo govoriti kasnije o fibrozama, ožiljcima koji ostaju na plućima. Mi imamo neke pacijente koji su početkom godine prebolovali Covid-19, i oni se i dalje povremeno jave u naše ambulante žaleći se na nedostatak zraka, i dugo su se javljali poslije toga. Vrijeme će pokazati jesu li to dugoročnije promjene i posljedice. Za sada su to uglavnom posljedice u vidu smanjenog kapaciteta pluća, i u vidu tih fibroznih ožiljnih posljedica na plućima. Nadam se da će se to s vremenom povlačiti, ali po dosadašnjoj praksi na plućima fibroza ostaje do kraja života, naglasio je doktor Halilović.

U liječenju COVID-19 pozitivnih pacijenata ljekari tuzlanskog UKC-a koriste smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Većina pozitivnih pacijenata sa blažom upalom pluća liječi se kod kuće. Doktor Halilović otkriva u kojim slučajevima se treba javiti ljekaru.

– Temperature koje ne prestaju nakon trećeg/četvrtog dana, koje su veće od 38, kada su praćene sa tim osjećajem nedostatka zraka, gušenjem, kada je prisutan intenzivan kašalj sa bolovima u prsima, onda naravno potražiti mišljenje ljekara. Do tada se to uglavnom vodi kao virusna upala, tako da se preporučuje pojačan unos vitamina i odmor, što je dovoljan u početku, bez antibiotske terapije, dodaje Halilović.

Kapaciteti covid bolnica i respiratornog centra UKC-a Tuzla nisu do maksimuma ispunjeni, a kliničke slike hospitaliziranih pacijenata su srednje teške i teške, ističe doktor Halilović.

– Kliničke slike kod starijih su dosta teže i dramatičnije. Za sada još uvijek gravidira više ka tim srednjim i starijim godinama, ali nisu isključene ni mlađe osobe. Za sada je takvo stanje i nadam se da se neće pogoršavati, obzirom da sada imamo i period godine kada imamo virus influence, tako da očekujemo i jedan talas tih virusnih upala, pojasnio je doktor Halilović.

Naš sagovornik građane je pozvao na pojačan oprez i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera obzirom da je pred nama period godine kada dolazi do povećanog broja pneumonija uzrokovanih virusima, ali i posljedica koje na pluća ostavlja zagađenost zraka.

(RTVTK)

Pročitajte...