Otkriveno spomen obilježje u Previlama

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar za boračka pitanja Enes Gegić prisustvovali su danas svečanom otkrivanju spomen obilježja poginulim pripadnicima oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine u naselju Previle u općini Srebrenik.

Izgradnju ovog spomenika pomogla je i Vlada Tuzlanskog kantona u skladu sa Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite.
„Naši branitelji su bili snaga u koju smo tokom obrambeno oslobodilačkog rata s povjerenjem i s ponosom gledali. Izgradnja spomen obilježja doprinos je kulturi sjećanja koju njegujemo, a sve s ciljem da od zaborava sačuvamo njihove herojske podvige i djela koja su iza sebe ostavili. Današnje otkrivanje ovog spomen obilježja prilika je da se zahvalimo svim našim braniteljima za njihov angažman i doprinos kojeg su dali u odbrani Bosne i Hercegovine. Posebnu zahvalnost dugujemo onima koju su u toj borbi dali ono najvrednije, svoje živote i u tom smislu ovakvi spomenici su tu da sve nas, a posebno one najmlađe svakodnevno podsjećaju na žrtvu koja je podnesena da bi smo mi danas uživali u slobodi” rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.


Tokom svečanosti ministar Gegić i premijer Suljkanović su podsjetili da je Vlada, kako bi sačuvala što veću količinu podataka i činjenica, te ih prezentirala javnosti, u proteklom periodu izradila i izdala Monografiju II Korpusa, a od ove godine je i u nastavne programe u školama uvršteno izučavanje obrambeno – oslobodilačkog rata 1992-’95.
Kada je u pitanju realizacija projekta izgradnje spomen obilježnja, počevši od 2002. godine do danas Vlada TK ukupno je izdvojila 1.112.354,65 KM, a na području cijelog Kantona izgrađena su ukupno 144 spomenika poginulim braniteljima.

Pročitajte...