Performans Stanivukovića: Banjalučani potpisivali peticiju za uvođenje zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja

Banjaluka, BiH - 25. januar 2019: Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras je u Banjaluci organizovao potpisivanje peticije za uvođenje zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja, te kolektivno "hapšenje" građana. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency )
– Stanivuković je objasnio da koriste ironiju jer ih je “vlast satjerala u ćošak”, a građanima je stavljao papirne lisice odnosno simbolično ih hapsio

BANJALUKA (AA) – Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras je u Banjaluci organizovao potpisivanje peticije za uvođenje zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja, te kolektivno “hapšenje” građana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kada vas vlast svojom diktaturom dotjera u ćošak, onda ironija postaje jedna od alatki i oružja koje možete da koristite. Današnja praksa je takva da ne možete slobodno da hodate trgom, da ne možete slobodno da mislite i kažete ono što osjećate da se ne možete javno okupljati, onda smatramo da treba jedan takav zakon da predložimo u Narodnoj skupštini RS”, kazao je Stanivuković u obraćanju novinarima.

Mnogobrojni građani potpisali su peticiju nakon čega su dobili i paprine “lisice” kako bi bili uhapšeni i kako bi “pomogli rad institucija”, a tokom potpisivanja peticije organizatori su pustili zvuk policijske sirene,

Stanivuković je istakao da nadležni nemaju sluha za sve druge stvari za koje se bore kao što su zakoni o ukidanju “bijelog hljeba”, za transparentno javno trošenje, jedan čovjek jedna plata.

“Ovo je način da i ja kao narodni poslanik koji je doživio torturu, koji je danas saznao da ga terete za oštećenje automobila koji je mogao svako da ošteti –  da kažem da se ne plašimo, da se ne bojimo da pokažemo da ovaj trg pripada svakom slobodnom čovjeku kakvi treba da budu danas u RS. Kolektivno stavljanje lisica znači da je narod odlučio da sami sebe hapse, kad već institucije to rade mi želimo da pomognemo rad institucija”, rekao je Stanivuković.

Njega je policija je privodila četiri puta, tri puta u vezi sa okupljanjima grupe “Pravda za Davida” krajem prošle godine, te ranije prilikom protesta zbog poskupljenja goriva.

“Naš interes nije da nas hapse, da ne možemo slobodno da šetamo trgom, ali to je interes institucija. Institucije su zarobljene i na jednoj su strani, a slobodan i misleći čovjek na potpuno drugoj strani”, rekao je Stanivuković.

On je predložio da se na Trg Krajine u Banjaluci stavi znak zabrane za ljude, obzirom da građani ne mogu da ga koriste nakon što je poslije 30. decembra 2018. zabranjeno okupljanje članova grupe “Pravda za Davida”. Naime, na Trgu Krajine policajci u 18 časova, kada su ranije organizovana okupljanja, upozoravaju građane da se ne zadržavaju, naročito ne u većim grupama,

Stanivuković je najavio skoru realizaciju još nekih ideja, kao što je i prijedlog zakona da budu “balzamovani oni što čuvaju RS, i koji su stvorili stabilnu, jaku i prosperitetnu RS, kako bi živjeli vječno.

Među mnogobrojnim okupljenim građanima, večeras je bio i Saša Lukić koji je izjavio da je došao da podrži rad institucija “jer ionako oni rade ono što su danas radili građani”.

“Došla sam zbog ovog performansa, radi slobode govora. Ako izrazite svoje mišljenje, bićete uhapšeni. To je svrha svega”, rekla je Biljana Radanović.