Petrić: Izborni proces u BiH odvija se mirno i transparentno

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je danas da je na Općim izborima do 11 sati glasalo 11,41 posto birača.

– Može se očekivati da je izlaznost slična kao prije četiri godine, a po običaju najveća izlazanost je u manjim sredinama. Najveća izlaznost je u općini Kalinovik – 31 posto – kazao je na pres-konferenciji predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić.

Potvrdio je da se izborni proces u BiH odvija potpuno mirno, transparentno i demokratski te da sve protiče u najboljem redu.

– Pojedinačne sitne ispade ne vrijedi spominjati, a kamoli da se na osnovu njih daje generalna slika. Iz operativnog štaba radne grupe za sigurnost izbora, u kome su predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH, prije par minuta smo dobili informaciju da se sve odbija regularno i normalno – istakao je Petrić.

Na pres-konferenciji CIK-a saopćeno je da je glasanje bh. birača u Australiji na biračkom mjestu u Ambasadi BiH u Kamberi završeno prije dva sata.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, javljajući se putem video linka, rekao je da je izborna komisija u Kamberi utvrdila da je izlaznost bila 71,7 posto.

U Diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Čikagu bit će otvoreno biračko mjesto u 15 sati po našem vremenu.

CIK BiH će narednu pres-konferenciju održati u 17 sati.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...