Upute za birače u BiH: Kako glasati na Općim izborima 2018.

Ukupno 518 nositelja mandata bit će izabrano na ovogodišnjim izborima koji koštaju 8,5 miliona KM. Kako je ranije saopćeno, na centralnom biračkom spisku nalazi se 3.352.933 državljana BiH s pravom glasa.

Građani BiH u nedjelju će birati novi saziv Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske), 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, deset kantonalnih skupština te novog predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Predsjedništvo BiH:

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a koji se biraju s teritorije entiteta Federacija BiH, naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira s teritorije entiteta Republika Srpska, naći imena kandidata iz reda srpskog naroda.

Vaš glasački listić bit će važeći samo ukoliko odaberete i glasate za jednog kandidata.

Predsjednik/potpredsjednik bh. entiteta RS:

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate samo za jednog kandidata.

Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i kantonalne skupštine:

Glasački listić za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili imena samo jednog nezavisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju s označne liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...