Petrović: Pred BiH je još mnogo neostvarenih ciljeva

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH održana je svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji. Osim podsjećanja na historijsku važnost referenduma koji je održan prije 29 godina, na kojem su se građani izjasnili da žele da žive u jedinstvenoj i suverenoj BiH, danas je ukazano i na destruktivne politike koje doprinose stalnoj krizi i negiranju osnovnih elemenata državnosti i nezavisnosti BiH.

Fatihom i minutom šutnje odata je počast svim šehidima i poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992.-1995. godine, uz podsjećanje da je cijena nezavisnosti države BiH skupo plaćena životima, ali i borbom vojske ljudi koji su uspjeli da od agresora sačuvaju državu koju mi danas nazivamo domovinom. Predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić, podsjetio je na dužnost svih građana BiH da poštuju principe referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine kada se većina glasača pozitivno izjasnila za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda koji žive u BiH.

Centralni referat u povodu Dana nezavisnosti BiH podnijela je Vedrana Petrović, zamjenica predsjednika Skupštine TK naglasivši značaj ovog datuma za opstojnost države BiH i njenih građana. Ukazala je i na činjenicu da je pred našom zemljom još uvijek mnogo neostvarenih ciljeva.

BiH danas je zemlja mnogih iskušenja. Njenu nezavisnost negiraju i nosioci visokih državnih funcija, a takva destruktivna politika rezultira stalnim krizama. Najveća prepreka napreku BiH, smatraju zastupnici Skupštine TK, je neodlučnost u prevazilaženju nacionalnih i etničkih podjela.

U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona delegacije Vlade i Skupštine TK položile su cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli. Cvijeće je položeno na Partizansko spomen groblje, Spomenik zlatnim ljiljanima, Spomenik poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarje/groblje civilnim žrtvama rata.