Počinje nova akademska godina. Kako će se odvijati nastava?

Nova akademska godina na Univerzitetu u Tuzli počinje u ponedjeljak, 12. oktobra. Broj novoupisanih studenata na fakultetima ovog Univerziteta za 20 procenata je veći ove godine nego u prethodnoj godini. Nastava će biti kombinovana. Uz klasičnu, studenti će imati obavezu pratiti predavanja i online.

novinari Azra Mešić, Edina Fazlić

Akademska 2020/2021. godina na Univerzitetu u Tuzli počet će u ponedjeljak uz stroge higijensko-epidemiološke mjere zaštite od virusa COVID 19. Oko 1750 brucoša, koliko je ove godine upisao Univerzitet imat će klasičnu nastavu u kabinetima i laboratorijske vježbe.

  • Svuda gdje mogućnosti dozvoljavaju odlučili smo se na klasičan oblik nastave. Posebno kada su u pitanju brucoši. Oni prvi put ulaze u akademsku zajednicu. To je za njih jedan sasvim novi svijet. Ne bi bilo lijepo da on bude online. Kada su u pitanju veći fakulteti, tu ćemo raditi kombinovanu nastavu sa predavanjima online. Sa naglaskom na praktičnu nastavu zbog sticanja praktičnih znanja i vještina, kaže prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Najneizvjesnije je bilo pitanje praktične nastave za studente medicine, koji klinički staž stiču u klinikama Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli. Prakse će biti, već od samog početka akademske godine, ali uz određene uslove.

  • Razgovarali smo sa manadžmentom Kliničkog centra i dobili smo informaciju da svaki studenti koji bude pohađao vježbe i odlazio na klinike i dojele pri samom ulasku mora imati negativan PCR test, kaže za RTVTK prof.dr.med. Selmira Brkić, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Testiranje neće plaćati studenti, kažu na Fakultetu. A dinamika testiranja bit će naknadno utvrđena. Osim toga, još nema konačne odluke hoće li Klinika za ginekologiju i akušertvo i Klinika za zarazne bolesti moći primiti studente na praksu.

  • Ukoliko određene klinike ne budu mogle prihvatiti naše studente, mi ćemo nastojati da se određene vježbe odvijaju u prostorijama Medicinskog fakulteta jer je trenutno u pripremi kabinet kliničkih vještina, dodaje dekansa Brkić.

Za slučaj zaraze, fakulteti imaju spreman protokol za suzbijanje širenja virusa. Zasad, kažu oni, drže sve pod kontrolom.

Pročitajte...