Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića za zločine počinjene u Vlasenici 1992.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Slađana Pajića, rođenog 1970. u Vlasenici, kojeg se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je, tijekom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Optuženi se također tereti da je počinio silovanje malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala 13 godina.

Također, optuženi Pajić se tereti da je tijekom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila malodobnik.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH navedene optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom na to da se optuženi nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za njim je ranije zatraženo raspisivanje međunarodne tjeralice.