Podignuta optužnicu protiv Abdulaha Zukića ministra TK-a za primanje nagrade

Tuzla, 26. decembra (FENA) – Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona za postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Postoji osnovana sumnja da je Zukić u januaru ove godine,  svjestan da koristi svoj službeni položaj, posredovao i tražio od  odgovorne osobe u Javnom preduzeću  „Šume TK“, koje je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, da sa jednom firmom iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 kubnih metara drveta, prilikom čega mu je rečeno da ta firma ne ispunjava uslove za isporuku  trupaca u količini većoj od 1.000 kubnih metara.

Nakon toga je,  koristeći položaj resornog ministra,  izvršio pritisak na odgovornu osobu  u Šume TK  da za račun firme iz Gradačca  sa još tri firme  zaključi ugovore o sukcesivnoj isporuci po 1.000 kubnih metara trupaca, te je tako firmi iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 kubnih metara drveta.

Tužilaštvo je u optužnici  nadležnom sudu  stavilo prijedlog da se Zukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim  organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u trajanju od tri godine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...