Podrška RTVTK: Zbog govora mržnje online mediji u BiH ukidaju opcije komentara

Širenje govora mržnje u komentarima posjetilaca internet portala jedan je od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Od ovog momenta huškački i govor mržnje neće biti moguć na portalu Vijesti.ba, obzirom da smo se odlučili da ovoj opasnoj pojavi stanemo u kraj ukidanjem opcije komentarisanja.

Ovo je naš doprinos čistijem medijskom prostoru na koji smo se odlučili svjesni činjenice da neposredna interakcija sa čitaocima, kroz formu komentara, doprinosi boljoj posjećenosti i većem interesu čitalaca za naš portal.

Međutim, benefiti su po našem mišljenju mnogo manje važni od činjenice da anonimni komentari i komentatori potpisani zagađuju medijski prostor i svakodnevno pogoršavaju ukupne odnose u našem društvu.

Zbog toga smo se mi, kao digitalni medij, odlučili na ovaj način spriječiti ksenofobiju, vjersku, nacionalnu, rasnu i rodnu mržnju na svom portalu i isključiti za nas neprihvatljivu formu i jezik komunikacije u javnom prostoru.

Kampanji ”Protiv govora mržnje” kolegama se pridružuje i Radio-televizija Tuzlanskog kantona koja je već ranije na svom web-portalu iz navedenih razloga onemogućila komentare na objavljene sadržaje.

U naredmom periodu ukoliko utvrdimo da se i društvene mreže i zvanične stranice i profili zloupotrebljavaju u tu svrhu, učinit ćemo isto.

Hvala svim dobronamjernim vjernim pratiocima koji ne koriste lažne profile kako bi širili govor mržnje i nanosili štetu drugima.